Arbeidsgruppen for ny landbruksplan for Rennebu kommune arrangerte denne uken dialogsamling for bønder, rådgivere, politikere og næringsliv.

– Vi må legge til rette slik at ungdommen tar over eller starter med landbruk. Den største påvirkningskraften i så måte er menneskene. Vi må gjøre næringemn levende slik at de unge synes det er greit å drive, og det tar de nok med seg videre, de som jobber med planen, sier ordfører Ola Øie, som ønsket forsamlingen velkommen.

Målet med dagen var å inspirere og motta innspill til ny landbruksplan for Rennebu. I likhet med det meste i samfunnet ellers, må også landbruket være villig til endring.

– Alt som kommer frem i dag tar vi med videre inn i arbeidet mot den nye landbruksplanen, forteller leder i Arbeidsgruppa, Per Arild Torsen.

Arbeidsgruppa

Gruppen er nedsatt av MTL, er sammensatt av politisk utnevnte medlemmer, i tillegg til representanter fra ulike deler av næringen og interessegrupper, og består foruten Thorsen av Arve Withbro (MTL), Lillian Toset (bondelaget), Steinar Vatne (bonde- og småbrukerlaget), Jon Kvam (sau og geit), Stig Kristiansen (produsentlaget), Tora Husan (Bygdekvinnelaget), Knut Berntsen (Morgendagens Rennebu), Solveig L. Kvam (Bonde så klart) og Evy-Ann Ulfsnes (landbrukskontoret-sekretær).

Rennebu er en liten kommune med relativt få innbyggere, men er en viktig aktør innen landbruket. Blant annet har aktiviteten innen skogbruket aldri vært større.

– Rennebu er også svært høyt oppe innen blant annet melkeproduksjon og kjøttproduksjon, sier Torsen.

Slik skal det fortsatt være, og for å opprettholde og utvikle primærnæringene videre, er det viktig å være innovativ.

Generasjonsskifte

Fokus på rekruttering, aktivt landbruk, beitebruk, skogbruk, nydyrkingsmidler, klimaendringer og generasjonsskifter er moment som trekkes frem i arbeidet mot den nye landbruksplanen.

– Skal nødvendigvis følelsene styre alt, eller er det andre ting innen generasjonsskifte en også bør tenke på, spør Torsen og kaster med det ut en aldri så liten brannfakkel til sine kollegaer i salen.

Arbeidsgruppa har gjennomført flere møter, der også Fylkesmannen har bidratt. Kari Frøseth ved Landbruk og Bygdeutvikling hos fylkesmannen var da også en av foredragsholderne i Mjuklia. Andre bidragsytere var leder i Sør-Trøndelag Bondelag, Lars Morten Rosmo, Ragnhild Borchsenius, Solveig Kvam og fylkesskogmester Tor Morten Solem.

Livsglede og verdiskaping

Livsglede og verdiskaping er visjonen arbeidsgruppa jobber etter, mens hovedmål for arbeidet er et aktivt landbruk, utvikle levende kulturlandskap og rekruttering

– Arbeidsgruppa skal samles i slutten av mai og starte arbeidet med å sy sammen den nye landbruksplanen for Rennebu. Planen er tenkt ferdig før jul, og skal deretter legges frem for kommunestyret, sier Per Arild Torsen.