Mandag fikk beboerne ved Oppdal helsesenter for første gang servert senere middag. Klokken 15.30 var de eldre på plass ved middagsbordet, to timer senere enn de har fått middagen servert før.

Allerede første dag ble den nye middagstiden tatt godt i mot av beboerne inne på avdeling Vangstunet.

Kristian Lillebakken og Magne Botten var to sultne kropper som fikk servert fiskeboller i hvit saus mandag ettermiddag.

- Dette er bare positivt. Vi får mer matlyst med det nye tidspunktet, forteller de til Opdalingen.

Også Emil Fiske er fornøyd med at middagen nå skal bli servert senere på ettermiddagen.

- Klokken halv fire er et helt passende tidspunkt for middag. Det var et behagelig og godt måltid, skryter han.

Kveldsvakta kom til dekket bord

Hjelpepleier Camilla Glorud og sykepleier Marte Almli var to av de ansatte som fikk teste ut den nye tiden for middagsservering.

- Den første dagen har gått bra. Vi på kveldsvakt kom til dekket bord. Vår oppgave er å servere maten, forteller Glorud til Opdalingen.

Som beboerne er hun svært positiv til at de eldre får spise middag senere på dagen.

- Det blir spennende å se hvordan det fungerer, men jeg tror dette blir bra. Vi må bare jobbe det inn i rutinene, smiler hun.

- Da middagen ble servert klokken 13.30 var det vel ganske hektisk for dere ansatte midt på dagen?

- Ja, det var det. Nå håper vi kanskje at vi kan finne på litt mer med beboerne på dagtid før middagen, forteller Glorud.

Kveldsmaten er flyttet fra klokken 17.30 til klokken 18.30.

Håper på positiv effekt

Servering av middag klokken 15.30 fremfor 13.30 som tidligere, er et prøveprosjekt som Oppdal helsesenter skal gjennomføre frem til 1. juni i år.

- Det blir litt prøving for å se om vi finner en modell som vi kan fortsette med. Vi vil komme med tilbakemeldinger fortløpende og justere tilbudet etter hvert. I ettertid skal vi evaluere perioden, forteller enhetsleder Turi Teksum ved Oppdal helsesenter til Opdalingen.

Hun har stor tro på at den nye middagstiden vil fungere.

- Erfaringer fra andre steder er at beboerne spiser mer og sover bedre om natten. Det hadde vært strålende om vi hadde fått samme effekt i Oppdal, sier Teksum til Opdalingen.

- Er det noen utfordringer med den nye middagstiden?

- Utfordringen er å se om det fungerer. Kveldsvakta skal servere middagen, og det er litt færre folk på jobb da enn på dagtid. Mange trenger hjelp til å få i seg maten, forteller hun.

Se bildeserie øverst i artikkelen!