Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har sendt ut ny forvaltningsplan for moskus på Dovrefjell på høring, der det er nevnt spesielt tre tema som fylkesmannen ønsker tilbakemelding på.

Dette gjelder forholdet til villreinen i dagens kjerneområde for moskus, hvordan sykdomsutfordringene hos moskusen kan reduseres og synspunkter på hvordan kjøtt egnet for konsum og andre deler av moskusen kan omsettes på en god måte.

Oppdal kommunes saksbehandler Arild Hoel viser innledningsvis til at rådmannen ser positivt på at det er politisk vilje fra sentralt hold til å beholde moskusstammen på Dovrefjell, og at dette ikke er i strid med konvensjonen om iologisk mangfold.

Klarere grense på 200 dyr

Hoel mener at Oppdal kommune i all hovedsak kan slutte seg til de mål for forvaltningen av moskus slik de fremgår av høringsnotatet, men mener at det må fremgå en klarere definisjon av antall dyr.

"Det er gledelig å se at det nå er satt som et delmål at bestanden ikke bør overstige 200 dyr, slik Oppdal kommune foreslo allerede ved revisjon av planen i 2006", skriver Hoel.

Dette er imidlertid ikke et tydelig nok mål i følge Hoel, som foreslår at ordlyden endres til at "Bestanden skal ikke overstige ca. 200 vinterdyr ved telling i mars - april."

Opdalingen skrev tildligere i april at moskusstammen på Dovrefjell nå er på rundt 249 dyr.

Viktig symbol for Dovrefjell

Rådmannen mener det må iverksettes bestandsregulerende tiltak for opprettholde stammen, også hvis moskusstammen over tid viser en negativ utvikling. Det betyr at det bør vurderes innførsel av dyr fra Grønland for å gjøre stammen mer robust.

Dette begrunnes med at moskusen på Dovrefjell, der den nå har eksistert i mer enn 60 år, vanskelig kan ses på som en fremmed art.

Det vises til at moskusen nærmest er blitt selve symbolet på dette fjellområdet.

Vil redusere moskusguiding

Videre ønsker Hoel at det settes strengere vilkår for moskusguiding for å unngå forstyrrelse av villreinen i Stroplsjødalen, og at det prøves ut fysisk skjerming av saltstein for å redusere muligheten for at moskus blir smittet av sykdom ved saltslikkesteinene.

"Oppdal kommune mener det er uaktuelt å forby bruk av saltstein i beiteområdene", skriver Hoel i innstillingen fra rådmannen.

Når det gjelder omsetning av kjøtt og andre deler fra moskus ønsker kommunen at dette må skje på en måte som sikrer mest mulig verdiskapning, og som sikrer at lokale bedrifter som ønsker å servere retter basert på moskuskjøtt får tilgang til denne råvaren.