I driftsrapporten for 2016 fra tekniske tjenester i Oppdal kommune fremgår det at den økte trafikken ved avfallsmottaket er i ferd med å skape kapasitetsmessige utfordringer ved Oppdal Miljøstasjon.

De vises spesielt til at bemanningssituasjonen med blant annet mye overtid, gjør at det blir stadig vanskeligere å få tatt ut avspasering og ferie for de ansatte.

Tekniske tjenester forventer at den positive utviklingen med økt trafikk er en trend som vil fortsette, og forklarer dette slik:

«Det er satt i gang et samarbeid mellom flere enheter i Oppdal kommune og aktører fra næringslivet, dette for at flere skal håndtere avfallet på en miljømessig forsvarlig måte.»

Det konkluderes med at dette vil kreve økt bemanning ved avfallsmottaket, noe som vil bli vurdert gjennomført i forbindelse med en eventuell utvidet åpningstid, for eksempel med oftere lørdagsåpent avfallsmottak.

De siste tolv år har bemanningen vært på rundt to årsverk, supplert med sommervikarer, «ungdom i jobb» og folk på både språkpraksis og arbeidstrening i kortere perioder i samarbeid med innvandringstjenesten og NAV.

Av driftsrapporten fremgår det at den totale avfallsmengden ved miljøstasjonen var på 4471 tonn i 2016, som er en økning på 3,9 prosent siden året før.

Avfallsmengden på innsamlingsordningen fra husholdninger var totalt på 908 tonn, der 19,5 prosent utgjør papir, papp og drikkekartong, 2,3 prosent er plastemballasje og 3,2 prosent er glass – og metallemballasje. Resterende 75 prosent er restavfall.

Avfallsmengden i containere ved de 14 returpunktene var på totalt 978 tonn, der 13,4 prosent ble sortert som papir, papp og drikkekartong mens resterende 86,6 prosent ble levert som restavfall.

I tillegg kommer innsamling av glass- og metallemballasje med 129,7 tonn ved returpunktene, samt klær som leveres til returpunktene og miljøstasjonen på 23,9 tonn.

Det betyr at hver oppdaling årlig leverer totalt 438 kilo avfall, der restavfall utgjør 290 kilo, papir 66 kilo, glass og metallemballasje 25 kilo, klær 3,5 kilo og plastavfall 5,1 kilo. Resten er metall, farlig avfall og EE-avfall.