Narve Hårstad er engasjert av beitelagene 1A og 1B i Oppdal kommune for å kartlegge omfanget, problemer, tiltak og ansvar i forbindelse med sau i Fritidsparken i Oppdal.

– Sau i parken har eksistert i mange år og er økende, sist beitesesong var det mye sau i området på sensommeren og høsten. Sau fra parken kommer lett videre over jernbanebrua inn på E6 og videre opp i boligområdet Bjørkmoen, skriver Hårstad i et brev til Oppdal kommune.

– Dette er svært alvorlig da det kan skape farlige trafikksituasjoner på E6. Det er heller ikke trivelig for beboerne i Bjørkmoen med sau på eiendommene fortsetter han.

Flere aktører plaget av sau

Opdal Jæger- og fiskarlag er svært plaget med sau på deres område i Fritidsparken. De må spikre for stengsler til gapahuk og standplasser slik at sauene ikke skal komme inn og gjøre fra seg, kommer det frem i brevet til beitelagene.

Oppdal og Midtbygden skytterlag er også plaget av sau på områdene deres hver sommer. Her er tilgrising av plenene og inngangspartiet til Skytterhuset det verste.

Også Oppdal Golfklubb har problemer med sau på sensommerne og høsten, skriver Hårstad. Dette medfører sporavtrykk og avføring på greener og i bunkere.

Sist høst skal det ifølge Hårstad ha blitt observert og registrert hvor og hvordan sauene kommer seg inn i Fritidsparken. Ved lav vannstand krysser de Ålma på strekningen «Vaet». Sauene hopper også over feristen over Orkelsjøen. Feristen ligger for lavt i forhold til veien, og i tillegg er et rør ødelagt.

Fra Garåa og til dyrka mark går det et gjerde som trenger vedlikehold. Dette gjerdet ble oppsatt av Oppdal kommune før Landsskytterstevnet i 1993. Et gjerde på strekninga langs dyrka marka opp til jernbanen skal også være i dårlig befatning, og sauene går lett både inn og ut.

Videre i brevet påpeker Hårstad flere tiltak som må gjøres for å få bukt med problemet, og legger deler av ansvaret over på Oppdal kommune.

– Beitelagene har ikke plikt eller ansvar for gjerdehold for beitedyr i utmark. Kommunen har gjerdeplikt fra Kåsen til Vaet i Ålma, uten å kunne gjøre rede for ansvaret for resten av inngjerdinga av Fritidsparken. Vi ber Oppdal kommune å ta tak i saken, slik at området blir inngjerdet i løpet av våren og sommeren 2017, konkluderer Hårstad.

Skal følge opp saken

Saksbehandler Dag Hopland Gorseth i Oppdal kommune har vært i muntlig kontakt med Hårstad og ville ha tilsendt dokumentasjon, som han nå har fått.

– Jeg skal følge opp saken. Når jeg leser brevet umiddelbart forstår jeg det som at beitelagene ønsker et ytterligere gjerdehold enn det som finnes i dag. Da handler det om de rettslige kravene, forholdet til våre leietakere og økonomien rundt det, sier han til Opdalingen.

Hopland Gorseth forteller at kommunen følger opp gjerdeplikten sin årlig.

– Vi har fokus på å følge opp gjerdene vi har ansvaret for før beiteslippet 1. juni. Et utvidet gjerdehold vil koste mer penger, sier han.

– Nylig gjennomførte kommunen en stor gjerdejobb lenger sør for Fritidsparken mellom industriområdet og Allmannberget, legger han til.