Det kan bli et dyrt anneks for hytteeieren fra Nordmøre som har bygd uten byggetillatelse.

Oppdal kommune oppdaget i 2015 at det var utført flere tilbygg til hytta, samt oppført et anneks på rundt 50 kvadratmeter. Alt uten nødvendig godkjenning.

Tilbyggene er senere blitt godkjent, mens annekset fortsatt står uten godkjenning. Et problem med dette er at bygget har vist seg delvis å være oppført på naboens tomt.

Kommunen ga hytteeieren i november 2016 pålegg om retting, enten ved at det leveres en fullstendig byggesøknad som kan godkjennes, eller at annekset rives. Et pålegg som det ble varslet om allerede i april 2016.

Fristen for å etterkomme pålegget ble satt til 1. mai 2017, med en tvangsmulkt for eventuell overskridelse på 500 kroner per døgn.

Vedtaket er påklaget av utbygger, som ber kommunen frafalle pålegget. Fylkesmannen har ikke tatt klagen til følge, og har nå stadfestet kommunens vedtak.

Fylkesmannen mener at kommunen har satt en rimelig frist for rettingen, og viser til at seks måneder er tilstrekkelig tid for å kunne bringe byggesaken i orden.

Fylkesmannen bemerker at kommunen behøver å sette en frist for oppfyllelse av pålegg, for at dette skal ha noen betydning.

«Oppføring av et såpass stort anneks uten forutgående godkjenning kan bygningsmyndigheten ikke la være å følge opp», skriver fylkesmannen.

Det betyr at hytteeieren må punge ut med 3.500 kroner hver uke fra 1. mai fram til at annekset er revet, eller at det foreligger en byggetillatelse etter en byggesøknad som kan godkjennes.