Snøsmeltinga er nå i gang i Sør-Norge og Trøndelag. I Nord-Norge ser det ut til at snøen blir liggende en stund til. Det er fortsatt stor sannsynlighet for stor vårflom i denne landsdelen, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det kom mye regn, og mer enn ventet, på Sørlandet og Østlandet torsdag 18. mai. Det kom også noe regn i Sør-Trøndelag.

Sammen med snøsmelting har dette ført til flomvannføring i mange vassdrag på indre strøk, fra Aust-Agder i sør til Sør-Trøndelag i nord, i løpet av 18. og natt til 19. mai. I mange av de mindre vassdragene har vannføringen nå kulminert, og her ventes det synkende vannføring de neste dagene.

- Det ventes snøsmelting i fjellet, men moderat med nedbør de nærmeste 2 – 3 dagene. Dette vil fortsatt kunne gi flomvannføringer i noen av de større elvene, som for eksempel Glomma, Trysilelva, Numedalslågen og Gaula. Hva som vil skje videre framover er helt avhengig av været. Hvis det kommer mer kraftig regn, kan det bli stor flom også der det er lite snø, opplyser Inger Karin Engen, hydrolog og flomvarsler i NVE.

For Oppdal og Rennebu har NVE satt flomvarselet til gult både for hele helga. Gult er en situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.

  • Noen skredhendelser; enkelte store hendelser kan forekomme.

  • Lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader pga. raskt økende vannføring i bekker/småelver, isgang, is i bekke-/elveløp, tele etc.

  • Spesielt stor vannføring/vannstand i forhold til hva som er normalt for årstiden.

  • Vannføring tett oppunder oransje nivå.