Oppdalingene Håvard Hårstad og Arnt Tilset fikk en dramatisk tur da de var på vei til et traktorpulling-arrangement i Halsa søndag formiddag.

På vei nedover fra Nordmarka til Bæverfjord på fylkesvei 65 i Surnadal begynte lastebilen med henger å brenne.

- Jeg så at det kom svart røyk på høyresiden av bilen, og tenkte med en gang at det måtte være motorhavari. Men da ser Håvard ut og roper at det brenner, forteller Tilset til Opdalingen.

Evakuerte på en grusplass

Hårstad åpnet bildøren og så store flammer under stigtrinnet der han hadde satt fra seg skoene. De fikk det svært travelt med å stanse og komme seg ut av lastebilhytta.

- Jeg fant en grusplass som vi kjørte inn på. På det tidspunktet brant det så mye at Håvard ikke kom seg ut på passasjersiden. Uten sko måtte han klatre ut sjåførdøren sammen med meg, sier han.

Det var ikke snakk om å ta med seg klær og annen bagasje ut av førerhuset. Varmen var så intens at de ikke kunne gå inn igjen.

- Heldigvis hadde vi både mobil og lommebok på oss. Å miste en bag med klær er ikke det verste, forteller Tilseth.

Fikk berget traktorene

En lokal forbipasserende fikk hentet et brannslukningsapparat på en gård i nærheten. Men ifølge Tilset var flammene i førerhuset for store til å slukkes. Lastebilen som brant ned var leid av Rennebu Transport AS.

- Flammer på fire-fem meter sto opp i hyttetaket. Det var umulig å slukke brannen på egen hånd, sier han.

Bak på bilen hadde de en henger med to traktorer, og en tredje traktor stod i containeren framme på hovedplanet. Tilset og Hårstad hivde seg rundt og fikk i det minste berget alle traktorene.

- Aldri fare for liv og helse

- Hvordan opplevde du de dramatiske minuttene?

- Jeg ble ikke så skremt. Vi kom oss ut i god tid og det var aldri fare for liv og helse. Men jeg ble overrasket over hvor fort brannen utviklet seg. Det var også overraskende å se hvor kraftig en lastebil kan brenne, forteller Tilset.

Ulykken skjedde rundt to mil fra stedet der oppdalingene skulle konkurrere i traktortrekking. Bilbrann eller ikke, konkurransen skulle de fullføre uansett.

- Etter at brannen var slukket fikk vi fraktet traktorene til konkurransen. Her ble det pokaler på oss begge to. Man kan si det var et plaster på såret, forteller han og ler.