– Vi synes at beredskaps- og utrykningsproblematikken har fått altfor stort fokus i debatten om plassering av ny brannstasjon i Oppdal, sier stasjonsmester Steingrim Falksete til Opdalingen. Han savner forståelse for plassering sett fra et forebyggende perspektiv.

Han viser til uttalelser rundt lokalisering, der utrykningene blir sett på som et stort trafikksikkerhetsproblem.

– Vi har sett litt på statistikken, og på dagtid da det er skolebarn i området ved Russervegen er det snakk om rundt 14 utrykninger i året, forklarer han.

Fokus på forebyggende

Han legger ikke skjul på at området ved ambulansegarasjene ville vært den beste plasseringen for en ny brannstasjon, og viser til at samlokalisering og samvirke mellom nødetatene vil bli enda større i framtida.

«En brannstasjon er langt mer enn en stasjon for beredskap der det rykkes ut til hendelser», skriver Steingrim Falksete og brannmester Eva Spilleth i et notat til kommunestyret.

De viser til at fokus mer og mer blir rettet mot forebyggende tiltak, da det er på det området det er mulig å redusere sårbarheten i samfunnet.

«Dette innebærer at vi må tenke nytt med tanke på utforming og plassering av brannstasjoner», skriver de blant annet, og viser til at en fremtidsrettet brannstasjon bør være godt synlig og lett tilgjengelig for publikum.

En møteplass

De skriver at «En fremtidig brannstasjon bør være en attraktiv møteplass for befolkningen, og spesielt barn og unge som skal ha innføring og opplæring innen sikkerhet og risikoforståelse».

Som eksempler på gode læringsarenaer innen forebygging i tillegg til brann- og ulykkesforebygging viser Falksete og Spilleth til mini trafikksikkerhetsbane i samarbeid med politiet, etablering av skredpark i samarbeid med Røde Kors og utlån av blant annet redningsvester og skredutstyr.

«En fin måte å komme i kontakt med publikum og en inngangsport til påvirkningsmuligheter for et økt sikkerhetsfokus», skriver de i notatet.

De viser til at økt fokus på forebyggende arbeid og mer åpne brannstasjoner krever en annen arkitektur enn en «standard» brannstasjon, og skriver til slutt:

«Utforming og plassering av Oppdal sin nye brannstasjon vil ha stor påvirkningskraft med hensyn til brann- og redningsvesenet sin rolle og påvirkning innen samfunnssikkerhet i lokalsamfunnet. Det må da legges opp til å gi nødetatene de forutsetningene som trengs for å lukkes – en synlig og fremtidsrettet stasjon til det beste for sikkerheten til Oppdal sine innbyggere og besøkende».