Ingvill Dalseg (H) la fram en interpellasjon i dagens kommunestyremøte der hun tar til orde for en handlingsplan for veteraner.

Hun viser til at regjeringen etablerte en handlingsplan – «I tjeneste for Norge» i 2014. Syv departementer er involvert i planen, som inneholder 126 tiltak.

Dalseg forklarer at en av anbefalingene er at det etableres kommunale handlingsplaner for veteraner.

En plan som hun mener kan inneholde momenter om hvordan Oppdal kommune kan bistå soldater og deres pårørende, samt formalisering og samarbeider rundt minnemarkeringer.

Oppdal kommune har per i dag ingen veteranplan som ivaretar oversikt over, eller sikring av tilpasset tjenestetilbud til veteraner. Det er videre ingen veterankontakt som er utnevnt i Oppdal kommune, noe forsvaret anbefaler den enkelte kommune å ha.

- Ordføreren stiller seg positiv til forslag om å utarbeide en handlingsplan for veteraner i Oppdal. På den måten formaliserer vi det samarbeidet som allerede er etablert, samtidig som vi tar ansvar for at veteranene ivaretas på en god måte. En handlingsplan for veteraner bør omhandle, anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging av veteraner og deres pårørende, sier Kirsti Welander i svaret til Ingvill Dalseg.

I dag blir samarbeidet mellom Oppdal kommune og veteranene ivaretatt av ordfører. NIVIO ved lokal leder Svein Inge Øiamo samarbeider med ordfører om markering av den nasjonale frigjørings- og veterandagen 8. mai. Øiamo organiserer markeringer og medaljeutdelinger til veteraner fra nasjonale og internasjonale operasjoner. I tillegg legger NIVIO lokalt til rette for sosiale sammenkomster, og den årlige dugnaden på russergrava for å nevne noe.

- Jeg vil derfor foreslå at kommunestyret tar saken opp til realitetsbehandling, sier Welander.