Aksjonen #postitgeriljaen er en aksjon for å bedre unges forhold til egen kropp. Aksjonen går ut på at du skriver noe positivt om kropp som skal være en motvekt til kroppspress. Lappene skal få den som leser dem til å få nye positive tanker om kroppen sin og at den bra nok.

Helsesøstrene i Oppdal kommune er med i aksjonen og oppfordrer alle andre til å bli med, og de har blant annet hengt opp post-it lapper på Oppdal videregående skole og Oppdal ungdomsskole.

Det er Sunn Fornuft-initiativet som står bak #postitgeriljaen.

– En av grunnene for at vi ønsket å være med på dette, er fordi det er en veldig fornuftig og viktig aksjon. I tillegg har de klart å engasjere personer som ungdom hører på. De har blant annet fått med seg Ulrikke Falck, kjent fra SKAM, mend på denne aksjonen, og dette er også et problem som blir tatt opp i serien, forteller Hilde Ø. Haagensen, Ellinor Larsdotter Svisdal og Reidun Wasrud til Opdalingen.

– Dette er i tillegg en fin måte å nå ungdommene på. Dette er en frisk aksjon og å være med på den gjorde noe med meg, forteller Larsdotter Svisdal.

På post-it lappene skriver de kropps-positive slagord og fakta om dem.

Kroppspress er et hett tema

Helsesøstrene forteller at det er mange unge i Oppdal som kommer innom for å prate med dem angående det presset de føler.

– De sier ikke at de er utsatt for kroppspress, men det er ofte det som kommer fram i samtalene vi har. De viser en misnøye med at de ikke er perfekt, sier de.

Haagensen forteller at mange oss har søppeltanker som ødelegger for oss.

– Mange vurderer seg selv negativt og vi har et budskap om at du ikke skal tro på alt du tenker, sier hun.

Kroppspress er et daglig tema, både blant gutter og jenter.

– Det er nok mange sammensatte grunner til at det har blitt et så stort fokus på det. Hvem er det unge jenter og gutter ser opp til og hva er det som blir presentert som fasiten for dem? Som oftest er det modeller som spiser papir og bomull for å ikke kjenne på sulten og som har en BMI langt under det som er forsvarlig. For guttene er det guttemodeller som har muskler her og der. Retusjering er også et stort problem, sier Larsdotter Svisdal.

– Vi vet at retusjering skjer, men vi glemmer det, sier Wasrud.

Haagensen forteller at kroppspress for mange også kan handle om det du ikke har.

– For guttenes del handler det kanskje mer om muskler enn vekt og kropp, sier hun.

De ønsker også å påpeke at det også er kroppspress blant foreldregenerasjonen.

– Kroppspress gjelder hele befolkningen. Om for eksempel mamma ikke er fornøyd med sin egen bikinikropp til årets ferietur, kan det være vanskelig for mange å vite hva de selv skal tenke om de er litt misfornøyd fra før av. Foreldre har ansvar og holdninger, sier Haagensen.

Tilbakemeldinger

Helsesøstrene håper at postit-lappene vil gjøre med dem som leser dem.

– Vi håper at de som er misfornøyd med seg selv kanskje reflekterer over det, sier de.

Så langt har de fått positive tilbakemeldinger på lappene.

– På videregående syntes elevene at det bare var kult, og det er veldig gledelig at de responderer positivt på det, sier de.

– Har dere planer om å henge opp lappene flere steder?

– Folk får bare følge med å se om det dukker opp noen post-it lapper rundt omkring, sier de med et lurt smil om munnen.