Knut Husby hos Toyota Bilia Oppdal har vært med på en rivende utvikling innen bilbransjen, og i det han selv gjør seg klar til å tre inn i pensjonistenes rekker, så introduseres en tjeneste som gjør det mulig å shoppe bruktbil via nett.

- Salg av bruktbil har lenge vært en mulighet på nett, men nå kan man altså også kjøpe bruktbil via nett, direkte fra forhandler, ofte med gjenværende nybilgaranti, finansiering og 14 dagers angrefrist, forteller salgssjef Ivar Solli.

- Den mest innbitte skeptikeren kommer nok ikke til å bruke tjenesten, men dagens unge handler det meste via nett, og nå kan man også handle bil, fritt levert hjem fra hvor som helst i landet, forteller bilselgerveteran Knut, som til tross for at han selv byttes ut med et dataprogram er positiv til den nye tjenesten.

- En av fordelene er at man kan sitte hjemme etter arbeidstid og i ro og mak se gjennom bilene som tilbys. Dersom man finner en bil man liker så kan man også kredittsjekke seg selv, uten at for eksempel bilforhandleren får vite om dette. Får man avslag så er det kun en selv som vet det, forklarer Husby.

Han forteller videre at en lignende tjeneste for nye biler ikke ble noen stor suksess, men han tror det kommer av typen produkt.

- En bruktbil er en unik vare. Det finnes bare én bil med akkurat disse spesifikasjonene og til den prisen. Venter man for lenge er det noen andre som kan kjøpe den og da er jo tilbudet borte. Nybilene finnes det mange av og man trenger ikke å kjøpe den her og nå.

- Dere er ikke redde for å få kritikk for at det blir for lettvint å ta på seg gjeld via et par kjappe klikk på nettet slik som byderne av forbrukslån opplever?

- Nei, vi har de samme kontrollrutinene for om folk er betalingsdyktige og alle kredittsjekkes, men man slipper å gjøre det foran noen andre, man gjør det i stedet selv.

Det er banken DNB som står for finansieringen av billånene, og det tas pant i bilen. Låneavtale og kjøpekontrakt signeres digitalt.

- Regner dere med stor pågang?

- Forventningene for 2017 er lave, men vi tror dette er noe som kommer til å gripe om seg, forklarer Solli.

- Dette er selvsagt en del av vår strategi for å øke omsetningen, men vi tenker også at dette er noe forbrukerne må bli vant til.

Her er den snart pensjonistklare Husby mer optimistisk,

- Jeg tror faktisk vi kommer til å bli overrasket over mange som vil se på dette som en mulig. Alle bilene er samlet på et nettsted, det finnes godt med dokumentasjon og husk på at det er mange kjøpere der ute som aldri har opplevd at internett ikke finnes. Dette tror jeg er framtida for den seriøse bruktbilbransjen, mener Husby.

Bilia opplyser at de er først på markedet i Norge, men de regner med at flere forhandlere snart kommer etter.