Denne uken arrangerte Norsk Landbruksrådgiving Trøndelag i Oppdal traktorkurs for kvinner. Kurset har blitt holdt siden 2013. Over to kvelder viste syv deltakere fra Oppdal, Rennebu og Soknedal interessere for å lære mer om traktorkjøring.

– Det fine med dette grunnkurset er at damene får prøvd traktoren i praksis. Her går vi gjennom bruk av forskjellig utstyr, funksjoner, sikkerhet og vedlikehold, forteller kursveileder og bonde Erik Nerhoel til Opdalingen.

På parkeringsplassen til Felleskjøpet var det tre ivrige damer som fikk instrukser fra Nerhoel. Da Opdalingen tok turen innom kurset var Eli Marit Munkvold, Sigrid Svahaug og Rannei Hårstad i full gang med å lære hvordan man bruker tømmerkloa frempå traktoren.

– Vil hjelpe til mer på gården

Munkvold viste imponerende ferdigheter bak spakene inne i traktoren, og fikk skryt av de to andre kursdeltakerne.

– Målet mitt er å kunne hjelpe til mer med traktoren hjemme på gården, som jeg var med å ta over for fem år siden, sier Munkvold og smiler.

Svahaug skal snart ta over gården Svahaugen på Innset, og har derfor lyst å lære mer om bruken av traktor.

– Jeg har veldig lite erfaring med traktorkjøring. Jeg må bare starte et sted og meldte meg derfor på dette kurset, forteller hun.

– Ivrige damer

Hårstad er oppvokst på en gård på Vognild. Hun deltar på kurset av egen interesse.

– Det blir noe annet å være på et slikt kurs enn å få instrukser av faren min hjemme på gården. Han synes ikke det går fort nok bestandig, sier hun og ler.

– Hva har dere å si om kurset?

– Vi har lært mye. Instruktørene er flinke, forteller jentene.

Nerhoel er også fornøyd med innsatsen kursdeltakerne har lagt ned.

– De er veldig ivrige, så det er ikke noe problem. De blir ikke ferdig utlært etter dette. Nå handler det om at de får slippe til når de kommer hjem, forteller Hoel.

Til høsten er det meningen at det skal arrangeres et videregående kurs. Dette vil skje på et jorde, og vanskelighetsgraden blir noe høynet.