I vår har ni arbeidsinnvandrere gått norskkurs for nybegynnere gjennom Oppdal Ressurssenter ved Oppdal videregående skole. Før påske ble det holdt et tilsvarende kurs for syv deltakere.

Siden kurset ble arrangert for første gang har nasjoner som Italia, USA, Polen, Romania og Litauen vært representert.

Onsdag denne uken var siste kurskveld før sommeren. Til stede var fire ansatte fra Oppdal Spekemat og én ansatt fra Miljøgjenvinning. De to bedriftene tok kontakt med Oppdal Ressurssenter under det første kurset og lurte på om det var mulig å arrangere et nytt kurs.

- Jeg vil berømme arbeidsgivere som ser verdien av at utenlandsk arbeidskraft lærer seg norsk. De tar initiativ for å øke norskkunnskapen og er med å delfinansierer kurset, sier Torbjørn Norland ved Oppdal Ressurssenter til Opdalingen.

Håper flere benytter seg av muligheten

Norland vil oppfordre andre arbeidsplasser til å benytte seg av muligheten til å integrere arbeidskraft.

- Den profesjonelle kvaliteten vil nok øke ved at de ansatte kan det norske språket bedre. I tillegg kan det gjøre at arbeidsstokken stabiliserer seg slik at det ikke blir så mange utskiftninger, forteller han.

Fra første kurskveld til den avsluttende kvelden merker Norland at terskelen for å prate norsk har blitt betraktelig lavere hos flere av kursdeltakerne.

- Men de er på ingen måte ferdigutlært. Nivået hos hver enkelt er veldig ulikt. De eldste sliter mer enn de yngste, som har større motivasjon til å lære seg et nytt språk, sier han.

- Viktig å kommunisere med de ansatte

Daglig leder Paul Joar Haaker ved Oppdal Spekemat ser definitivt verdien av å ha sine ansatte på norskkurset. Bedriften har betalt kurset og læremateriell for sine ansatte.

- Det er viktig å kunne kommunisere med de ansatte. I flere år har vi hatt arbeidsinnvandrere, men de har ikke klart å lært seg norsk. De kommuniserer bare med sine egne, både på jobb og på fritiden, forteller Haaker.

Viktorija Nekriosiute kommer fra Litauen og jobber ved Oppdal Spekemat. Hun er glad for at hun meldte seg på kurset.

- Det har vært veldig nyttig å være her. Når jeg for eksempel besøker helsestasjonen vil jeg forstå folk. Vi hjelper hverandre når vi ikke forstår ting, sier Nekriosiute, som er bestemt på å lære seg mer norsk selv om kurset er over.

Berit Enge Hovdal og Aud Mari Sveen har holdt kurskveldene. Sistnevnte har tidligere vært lærer ved Midtbygda skole, mens Enge Hovdal har jobbet som lærer på Oppdal videregående skole.