I år fyller Lions Clubs International 100 år. Lions er verdens største frivillig humanitære organisasjon med 1,4 millioner medlemmer over hele verden. Her til lands finnes det rundt 10.500 medlemmer i service-organisasjonen.

Lørdag ble jubileet feiret i det lokale klubbene Lions Club Oppdal, Lions Club Kjerringrokk og Lions Club Rennebu. I Rennebu var ble dagen feiret med kaffe, kaker og musikk fra Rennebu skolekorps på torget på Berkåk. Det var også markering ved Joker på Voll og utenfor Joker på Nerskogen.

- Vi er stolte av å være medlemmer i en så stor og viktig organisasjon som Lions, forteller president Jon Einar Værnes i Lions Club Rennebu til Opdalingen.

- Har gitt 1,5 millioner kroner til lokalsamfunnet

Lionsklubben i Rennebu ble stiftet i 1981. Værnes har kun oversikt over regnskapet siden 2005, og tallene viser at de har støttet lokale lag og organisasjoner med 550.000 kroner. Rundt regnet mener han at klubben har samlet inn 1,5 millioner kroner siden oppstarten.

- Vi har i hovedsak gitt midler til tre grupperinger lokalt; Barn og unge gjennom lærerkurset "Mitt Valg", lag og foreninger som skytterlaget, idrettslaget og skolekorpset, og penger til aktiviteter for de eldre på helsesenteret og gjennom frivilligsentralen, forklarer Værnes.

I tillegg er klubben med på nasjonale og internasjonale prosjekter gjennom året.

- Lions betyr mye for lokalsamfunnet

I Oppdal var feiringen lagt til Vetl-torget utenfor Domus. Her ble det servert et fyldig program med servering, toner fra Oppdal Musikkforening og andre lokale musikere, tale av varaordfører Ingvill Dalseg og ballongfest med Anne Skaslien.

- Innsatsen dere i Lions gjør har betydning for mange enkeltmennesker, men også for oss som lokalsamfunn. Oppdal kommune verdsetter arbeidet deres. Vi vil takke dere for godt arbeid og gratulerer dere med jubileet, sa Dalseg i talen.

Astrid Resell Nyhaug og Ingrid Grøtte Johansson er medlemmer i Lions Club Kjerringrokk. Klubben ble startet opp av Lions Club Oppdal i 2001 og består av 31 damer.

- Det er sjelden vi skryter av oss selv, men det har vi lyst til å gjøre i dag. Vi vil vise at vi eksisterer og at pengene vi samler inn går direkte til humanitære formål, forteller Resell Nyhaug, som har vært med i dameklubben siden oppstarten.

Har samlet inn tre millioner kroner

Lionsklubbene i Oppdal står bak flere prosjekter og tilstelninger i året. Her er det verdt å nevne kurs for lærere gjennom undervisningsprogrammet "Mitt Valg", brønnboring i Afrika, kjolekveld, gullotteri, andeløp, tulipanaksjon og julekveld på Sletvold.

- Vi henter inn nærmere 100.000 kroner årlig som går uavkortet til humanitære prosjekt. Lokalt går mye av pengene til eldre og barn, forteller Grøtte Johansson.

Til sammen har klubbene i Oppdal samlet inn tre millioner kroner fordelt på lokalt og internasjonalt arbeid. Det administrative arbeidet dekkes av medlemskontingenten.

- Hvorfor trives dere så godt i Lions-familien?

- Når man er med i Lions får man muligheten til å bli kjent med så mange trivelige mennesker. Vi får venner for livet, sier Resell Nyhaug.

Se bildeserie fra markering av 100-årsjubileet øverst i artikkelen!