Det var i slutten av mai at bygningsrådet var på befaring i Vangslia, hvor Ola Fjøsne og Kjell Vidar Myrann orienterte bygningsrådet om Vangslia Fjellandsby.

Saken havnet mandag opp på bygningsrådets bord til 1.-gangs behandling.

Etter at bygningsrådet var på befaring i området i mai, var de i ekstase over planene for Vangslia Fjellandsby. Det hadde ikke forandret seg da saken skulle behandles mandag denne uka.

– Det har blitt gjort en bra redegjørelse fra sist planarbeid. Det er et veldig viktig område vi skal se på. Dette har potensial til å bli et fint område, sier Ola Skarsheim (Sp).

Oppdal kommune mottok i slutten av mars tidligere i år et forslag til detaljreguleringsplan for Vangslia Fjellandsby fra Ola Fjøsne. Forslagsstiller er Oppdal Fjellandsby AS. Det har i perioden april og mai vært dialog mellom planlegger, forslagsstiller og kommunen, senest ved bygningsrådets befaring i området i mai.

Skal terrengtilpassas

Vangslia Fjellandsby er planlagt i området mellom Håkerekspressen og Vangslia Fjelltun og det er regulert 80 tomter i området.

De øverste eiendommene i det nye feltet grenser opp mot faresonen for skred i Vangslia. Norges Geotekniske Institutt (NGI) har vurdert faren for ulike typer skred i området. Det framgår av rapport datert 22.09.15 at det er snøskred som er dimensjonerende i forhold til utstrekning av faresonene i utbyggingsområdet. Topografiske og klimatiske forhold tilsier at andre skredtyper som steinskred, jord- og flomskred samt sørpeskred ikke når inn i det planlagte utbyggingsområdet.

Det er også planlagt at det skal være muligheter for ski-in og out i området og et felles uteområde.

– Vi har tanker om å kanskje få to enheter på hver tomt. Vi hadde i utgangspunktet sett for oss leiligheter, men den tanken har vi gått bort ifra. På grunn av tetthet og parkering ønsker vi at bygdehøyde og inntrykket skal holdes på et anstendig nivå, sier Ola Fjøsne.

Den foreslåtte utbygging av fritidsboliger med vei, vann og avløp har en utnytting av arealet som ligger innenfor det omfanget som må kunne forventes i sone for fritidsbebyggelse med krav om høy utnytting, og den samlede belastningen på naturmiljøet vurderes ikke å være større enn hva som kan tåles.

Skarsheim forteller at han hadde pratet med folk i helga som hadde sett planene for fjellandsbyen og at de var positive til at hyttene skal terrengtilpassas.

– Heisnære strøk skal være positivt for utbygging

Cirka 50 dekar innmarksbeite vil gå tapt og bygges ned, i tillegg til noe lauvskog/fastmark.

– I heisnære strøk er bondelagene selvfølgelig positive til utbygging, selv om det forsvinner en god del dyrka mark, sier Kari Toftaker (Sp).

Byggegrense mot dyrka jord er foreslått dispensert ned til seks meter, mot ti meter som er et krav i kommuneplanens arealdel. Toftaker ønsket større avstand mellom dyrka mark og hyttefeltet i området. Saksbehandler Arild Hoel påpekte at om det ble større avstand, ville de ikke få utnyttet tomtene og da måtte de inn å kutte tomter.

Toftaker kom med et tilleggsforslag på ti meter og ikke seks, men falt med en stemme.

– Rådmannen vurderer at kunnskapsgrunnlaget for naturmangfoldet er tilstrekkelig kjent for å kunne vurdere planforslaget, og virkningen for naturmiljøet anses å være kjent og føre-var-prinsippet kommer dermed ikke til anvendelse. Den foreslåtte utbygging i Vangslia Fjellandsby må sies å ligge innenfor det omfanget som må forventes i sone for fritidsbebyggelse med krav om høy utnytting, og hensynet til naturmangfoldet vurderes å være ivaretatt, jf. NML§§ 8 -12, står det i sakspapirene.

Rådmannen vil tilrå at planforslaget sendes på lovbestemt høring og legges ut til offentlig ettersyn med ovennevnte endringer.

Rådmannens tilrådningen ble enstemmig vedtatt.

Her er oversikten over tomtene i Vangslia Fjellandsby.