Kristian Torve (Ap) tok tirsdag turen til Oppdal sammen med LO, representert ved Pål Sture Nilsen og Tina Marita Rønning fra Arbeidsmandsforbundet, hvor de skulle på bedriftsbesøk til blant annet Minera Skifer.

Norsk Arbeidsmandsforbund ble stiftet i 1895 av anleggsarbeidere. I dag organiserer forbundet rundt 33.000 medlemmer. Forbundet er tilknyttet Landsorganisasjonen i Norge (LO), som har rundt 890.000 medlemmer. Forbundets fremste formål er å organisere arbeidstakere og opprette tariffavtaler for å sikre medlemmene gode lønns- og arbeidsvilkår.

– Vi startet dagen på Domus hvor vi pratet med noen av renholderne, og i tillegg pratet vi med gjengen som ordner ett nytt og fint sentrum til oss. I går var vi på Røros, og de neste dagene skal vi til Fosen og Orkdalsregionen, sier Torve til Opdalingen.

Under lunsjen hos Minera fikk de fortalt litt om hva de står for, i tillegg til at de fikk høre hva som var viktig for bedriftene og hvordan det er å jobbe i Minera. Bedriften har i dag rundt 40 ansatte og over 80 prosent er organisert.

– En bedrift som er opptatt av at folk skal ta fagbrevet

Bjørn Sæthern Aasan har klart å få seg fast jobb hos Minera. I tillegg til å jobbe, går han også på fagskole på Løkken. Han er akkurat ferdig med sitt andre år og skal ta fatt på sitt tredje år.

– Vi håper å kunne fortelle resten av oppdalingene at fagskole er på samme nivå som høyskole, sier Tina Marita Rønning.

Sæthern Aasan gikk først tre år på idrett hvor han etter de årene satt igjen med studiekompetanse.

– Jeg satt med en utdanning jeg ikke viste hva jeg skulle gjøre med. Jeg tok ett år på byggfag og der ble jeg plukket opp av Hoel og Sønner, hvor jeg også hadde lærlingtiden min, sier han.

Sæthern Aasan forteller at han har fått god hjelp av skolen til der han er i dag.

– I og med at jeg hadde en studiekompetanse i hånda, hadde jeg fritak fra veldig mange timer. De timene brukte jeg på å arbeide og det var skolen som hjalp meg med å komme i kontakt med Hoel og Sønner, sier han.

Han forteller at han trives veldig godt hos bedriften. Han er en av åtte som jobber i fjellet.

– Det er veldig fint å være i fjellet, selv om det kan være luftig her til tider.

– Hvordan tok bedriften det at du ønsket å gå fagskole?

– Jeg spurte dem før jeg begynte og det var de veldig positive til. De var veldig flinke til å legge til rette for meg. Det er et veldig bra miljø her, sier han.

Ola Duås i bedriften forteller at de ønsker å være en bedrift som er opptatt av at folk skal ta fagbrevet.

– Det er mange her som har fått mulighet til å ta fagbrevet i steinfaget, sier han.

– Gull verdt for bedriften

Minera Skifer er forankret i en flere hundre år gammel historie. Kommersiell skiferproduksjon i Norge startet på midten av 1800-tallet, mens det vi kan kalle industriell produksjon startet på 1920-tallet.

Minera Skifer er i dag landets ledende produsent av skifer. Selskapet er etablert ved de største skiferforekomstene og eksporterer skiferprodukter til hele verden.

Tor Snøve jobber i Minera og han forteller at de har et stort fokus på HMS og luftkvalitet i arbeidshallen.

– Vi har for eksempel ikke koster, men støvsugere. I tillegg har vi et kraftig ventilasjonsanlegg som bytter ut luften hele tiden, sier Snøve.

For noen år siden var det en ulykke i hallen, hvor det skjedde en påkjørsel med sideveistrucken. Etter den hendelsen har de satt opp sperrebånd langs maskinene og det er ferdselsforbud i kjørebanen i arbeidstiden.

– Vi har også gjort noe med sykefraværet vi hadde i bedriften. Vi hyret inn Kjetil Sandsten, og han kartla hvordan vi brukte kroppen og redskapene når vi jobbet. Han hjalp oss med å finne riktig arbeidsstilling og metode og i etterkant har det gitt gode resultater. Vi hadde et sykefravær som var på over 20 prosent. I dag er det nede i fire-fem prosent. Det er veldig lite som skal til og det har vært gull verdt for bedriften, sier Snøve.