Sommeren står for tur, og kommuneoverlege i Oppdal, Kirsten Vikan Opdahl, ønsker å opplyse om legevaktordningen og tilgjengelighet i sommer.

– I sommer kommer vi til å være like tilgjengelige som ellers i året, men det vil bli økt trafikk og enda flere som bruker helsetilbudet på grunn av turisttilstrømningen, forteller Vikan Opdahl til Opdalingen.

Selv har hun en 40 prosent stilling som kommuneoverlege og har i tillegg en 50 prosent stilling som fastlegevikar for Marit Dørum Jære på Auna legesenter.

Flere turister i bygda

Ifølge Vikan Opdahl har sommertrafikken allerede startet, og flere tar kontakt med legevakta enn vanlig.

–Turister kommer til Oppdal for å være aktive i naturen. De sykler og går turer i fjellet eller driver med elvesport. Forbikjørende kommer også innom fordi de har glemt medisiner på vei til hytta, sier hun.

Per dags dato jobber ni fastleger i Oppdal kommune. Fem av legene holder til på Auna legesenter, mens fire av dem jobber på Oppdal legesenter. I den faste legevaktturnusen inngår åtte av disse legene. I sommer er planen å få inn en ekstra legevikar.

–For at vi skal kunne avvikle ferie er det helt avgjørende for oss å få inn ferievikar. Når vi tar ferie må andre ta ekstravakter i disse periodene, forklarer kommuneoverlegen.

Kan legebesøket vente til neste dag?

På grunn av den økte etterspørselen etter lege i sommer, vil Vikan Opdahl anmode publikum til å vise forståelse for at det kan bli lengre ventetid på kontorene.

–Vi vil oppfordre publikum til å tenke over om legebesøket kan vente til neste dag. Legevakta skal være øyeblikkelig hjelp. Eksempler på dette kan være akutte sår og brudd eller barn med feber, sier hun.

Dette betyr ikke at publikum skal være redde for å ringe legevakta.

–Legene i Oppdal står på for best mulig helsetilbud og beredskap for befolkningen. Folk skal alltid føle seg trygge. Derfor er det viktig at de som trenger det mest når det er behovet får det, forteller Vikan Opdahl.

Viktig med tilgjengelig ambulanse

Hun vil også nevne tilbudet med ambulansetransport. Hver dag fra klokken 08.00 til 18.00 er det to ambulanser tilgjengelig i Oppdal. Resten av døgnet til morgenen etter, er én ambulanse tilgjengelig.

–Vi må alltid vurdere grundig hva vi bruker ambulansene til. Oppstår det en bilulykke eller at noen skulle få hjertestans på kveldstid, er det viktig at vi har ambulanse tilgjengelig. I tilfeller der det er forsvarlig bør pasienter sendes til Orkanger eller Trondheim i drosje eller annen transport, sier kommuneoverlegen.

fredrik.lange@opdalingen.no

995 08 477