Mange mente nok at den ferske ordførerkandidaten fra Arbeiderpartiet tok munnen for full og gikk litt høyt for ut da Kirsti Welander i sin 1. maitale i 2015 lovte å bygge en ny idrettshall i Oppdal dersom hun ble ordfører.

To år senere er det mange som må bite i seg mye av det som ble sagt i etterkant av talen, denne uka vedtok nemlig kommunestyret i Oppdal å være med på byggingen av en ny idrettshall.

- Dette er ikke min seier, dette er en seier for alle partiene som gikk til valg på at vi skulle få bygd en idrettshall, uttaler ordfører Kirsti Welander til Opdalingen.

Hun er glad for at kommunen har fått til et samarbeid med fylkeskommunen, som nå tar to tredjedeler av regningen. De to millionene i ekstra utgifter som ble lagt inn i handlingsplanen skal i følge ordføreren dekke kommunens andel av investeringsutgiftene, driftskostnadene og tap av leieinntekter nå som fylkeskommunen ikke lenger skal leie seg inn i den gamle idrettshallen.

Et forslag fra Arbeiderpartiets Anne Grethe Hoelsether om å innlede en dialog med fotballgruppa for å se på mulighetene for også å bygge en fotballhall ble nedstemt av kommunestyret med 16 mot 8 stemmer. Welander mener likevel at man ikke skal gi opp den kampen.

- Nå som vi får en idrettshall til en mye lavere pris enn det vi ellers ville ha måttet betale for den om vi skulle bygge den alene, gjør at vi får det litt romsligere slik jeg ser det. Da mener jeg det er riktig at vi skal hjelpe fotballgruppa så godt vi kan for at de skal få bygget en egen fotballhall, uttaler ordføreren.

Kommunestyret vedtok disse punktene under ukas møte:

1. Idrettshall

Kommunestyret viser til framlagt skisseprosjekt for idrettshall utarbeidet av arbeidsgruppe med repr. fra Sør-Trøndelag fylkeskommune og Oppdal kommune. Realisering av idrettshall-prosjektet i tråd med prosjektrapport, innarbeides i handlingsplanen.

Tiltaket medfører 2,0 mill. kr. i årlige økte utgifter og tapte leieinntekter for Oppdal kommune. Forslaget finansieres ved bruk av ubenyttede frie midler, samt å forlenge avdragstid på eksisterende lån tilsvarende en redusert avdragsbelastning, som samlet gir inndekning på 2,0 millioner kroner.

Kommunestyret ber om at man ved videre prosjektering vurderer plassering av ny idrettshall i tilknytning til eksisterende idrettshall.

Årlig beløpet overføres til fylkeskommunen og utgjør kommunens bidrag til investering og FDV i idrettshallen som vil eies av fylkeskommunen. Kommunestyret ber rådmannen igangsette arbeid med reguleringsplan for avklaring av ny idrettshall.

2. Effektivisering

Det forutsettes at samlet effektivisering, jf. rådmannens forslag til handlingsplan opprettholdes, og at halvparten av sykehjemmets og hjemmetjenestens sin andel fordeles på de resterende enhetene.

Kommunestyret ber om at rådmannen, før neste revisjon av handlingsplanen, legger fram en vurdering av mulighetene for bedre og raskere markering av endringer i ressursbehovet innenfor de forskjellige kommunale virksomhetsområder, slik at det kan brukes til reell omfordeling i handlingsplanen.

I tidligere handlingsplaner er det gjentatte ganger påpekt at Oppdal har høye kostnader til energiforbruk i forhold til andre kommuner. I kommunens Klima- og energiplan er det foreslått at kommunen tar i tak både med energisløsingen, gjenvinning og varmepumper. I mange anlegg er det allerede investert i løsninger som forutsetter varmepumpe/gjenvunnet varme. Men fellesanlegget som skulle produsere gjenvinning og jordvarme er uteblitt. Ifølge tidligere beregninger vil en slik løsning gi store, varige besparelser. Kommunestyret ber rådmannen fremme forslag til en slik samlet løsning i god tid før neste revisjon av handlingsplanen. Kostnadene med et slikt prosjekt dekkes av infrastrukturfondet.

3. Kulturhus

Kulturhuset tilføres investeringsmidler på kr. 2 520 000,- i 2018. Det gjennomføres bygningsmessige endringer der lovpålagte tiltak prioriteres. Tiltaket finansieres med 0,45 millioner i momskompensasjon og 2,05 millioner i lån fra kapitalfondet.

4. Nerskogveien

Kommunestyret er særdeles glad for at det nå ser ut til å komme til en løsning for oppgradering av Nerskogveien. Dette er til beste for fastboende, Oppdal og Rennebu Kommune samt nærings- interesser i området. Oppdal kommune stiller seg positiv til å forskuttere inntil 5 millioner av oppgraderingen.

5. Luvegen 7

Kommunestyret ønsker å fastsette disponering av dette tomtearealet til fremtidige kommunale boliger for beboere med særskilte behov. Nærheten til sykehjem, hjemmetjeneste og sentrum gjør at tomtearealet er godt egnet til å dekke et kommende behov.

6. Nydyrkingstilskudd

Kommunestyret ønsker å videreføre ordningen med nydyrkingstilskudd. Tiltaket på

kr. 150 000 finansieres årlig gjennom økte frie inntekter.

7. Bredbånd

Kommunestyret mener at Oppdal kommune bør stimulere til bredbåndsutbygging i områder der det ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt. For å nyttiggjøre seg tilskuddsmidler fra NKOM og STFK vedtas å avsette inntil kr. 700.000,- som engangsinvestering for 2018. Bevilgningen finansieres gjennom bruk av infrastrukturfondet.

8. Gravfeltet på Vang

Under forutsetning av at arbeidsgruppa utarbeider og får godkjent en konkret prosjektplan for en langsiktig utvikling av feltet, vil kommunestyret støtte en videre oppfølging i handlingsplanen.

Gravfeltet på Vang er Oppdals store kulturskatt. Kommunestyret bevilget 250 000 kr for året 2017, med disse midlene har arbeidsgruppen generert ca. 1 million kroner for året 2016/2017, og betydelige løft for Vang og kulturen rundt er gjort. For ytterliggere tiltak ved gravfeltet bevilges:

kr. 250 000,- 2018 og 2019

kr. 50 000,- 2020 og 2021

• Stisystem (for å kanalisere ferdsel, lede folk rundt på feltet) kr 1 000 000.

• Markedsstrategi, økt synlighet og samarbeid (Kongevegen, pilegrimsleden, turisme)

• Videre utvikling av gravfeltet

Arbeidsgruppen for Vang avgir årlig rapport til kommunestyret for fremdriften rundt gravfeltet.Inndekning:

Økt statlige overføringer.

9. Tverrfaglig opplæringskontor

Kommunestyret støtter drift av tverrfaglig opplæringskontor i henhold til søknad fra Nasjonalparken Næringshage med kr. 175 000,- hvert år i planperioden.

Beløpet finansieres ved bruk av økte statlige overføringer.

Vedtatte verbalforslag:

10. Fornybar energi

Kommunestyret mener at mulighetene for utvikling av fornybar energi i kommuneområdet bør avklares snarest slik det er forutsatt i gjeldende Energi- og klimaplan.

Dette vil kunne ha helt utslagsgivende betydning for mulig framtidig satsing på en utvikling som kan styrke lokal virksomhet, samtidig som det kan medvirke positivt til å nå de energi- og klimamål som er satt både globalt og nasjonalt. Kommunestyret ber om at rådmannen snarest utarbeider en arbeidsplan for en slik avklaring, slik at den kan behandles senest sammen med forslaget til ny Energi- og klimaplan.

11. Kjøp av festet grunn

Kommunestyret viser til de forskjellige rentesatser som nyttes ved beregning av festeavgifter og lån til kjøp av grunn, og ber rådmannen legge fram en vurdering av fordeler og ulemper med mulig omgjøring fra feste til eie av større arealer som kommunen fester. Vurderingen bes framlagt før behandlingen av budsjettet for 2018.

12. Dagsenter for demente

I forbindelse med driftsoppstart av demensboligene, overflyttes en midlertidig bevilgning på kr. 0,6 mill. fra Dagsenteret for demente til å dekke bemanning i de nye boligene.

Kommunestyret ønsker å se nærmere på det framtidige behovet til Dagsenteret for demente og ber rådmannen legge fram en sak til driftsutvalget der behovet blir godt vurdert samt muligheten for andre tiltak blir belyst. Saken legges fram for driftsutvalget i god tid før budsjettbehandling for 2018.

13. Planer, råd og medlemskap

Koordineringskomiteen får fremlagt en sak, hvor råd og medlemskap kommunen er med i redegjøres for.

Komiteen bør gjennomgå medlemskap kommunen har i råd, utvalg mm for å se om noe kan avvikles. Komiteen kan også se om kommunen har planer som har utspilt sin funksjon.

Koordineringskomitéen konkluderer og legger frem sak for kommunestyret.