I 2016 vedtok kommunestyret i Oppdal å opprette kommunalt nydyrkingstilskudd. 300.000 kroner ble satt av til nydyrkingsformål for 2017. Tilskuddet gjelder areal oppdyrket til fulldyrka areal etter godkjent plan. Det er i ettertid blitt utarbeidet retningslinjer for tilskuddet.

For å kunne søke om pengene må man først søke om å få godkjent plan for arbeidet med nydyrkingen. Hittil i år har 14 personer søkt om godkjenning. I 2015 og 2016 fikk landbrukskontoret inn 14 andre søknader på totalt 269 dekar vedrørende godkjenning av plan. Alle som har fått godkjent plan siden 2015 og som ennå ikke har gjort arbeidet, kan søke om tilskuddet.

Syv søknader hittil i år

Når bøndene har fått planen godkjent kan de søke om nydyrkingstilskuddet. Ragnhild Eklid ved Oppdal landbrukskontor forteller til Opdalingen at flere bønder har vist interesse for det nevnte tilskuddet.

–Hittil i år har vi fått inn syv søknader. Fristen for å søke på tilskuddet er 1. juli og søknadene vil bli behandlet til høsten, sier hun.

Går de 14 søknadene hittil i år om godkjenning av plan gjennom, og bøndene følger opp, kan Oppdal få ytterligere 290 nye dekar med fulldyrket areal. Søknadene gjelder både større arealer opp til cirka 50 dekar og mindre arealer som fjerning av åkerholmer, steinrøyser, ujevne åkerkanter og lignende.

–Kjærkommen støtte

Med halvannen uke til fristen går ut, er Eklid helt sikker på at de kommer til å få inn flere søknader.

–Det koster en del å dyrke helt ny jord. Gjennomsnittskostnaden er 10.000 kroner per dekar. Derfor er denne støtten kjærkommen, forteller hun.

Som Opdalingen tidligere har skrevet er det mangel på dyrkajord i Oppdal. Med mål om å øke matproduksjonen i landet er det avgjørende at det dyrkes ny jord.

–Tilskuddet ble innført nettopp for å stimulere til nydyrking. Mange bønder velger å ta kostnaden med å dyrke ny jord i nærheten av gården, slik at de slipper å kjøre lange avstander med traktor til jordene, sier Eklid.

Under behandlingen av Handlingsplanen for 2018–2021 i kommunestyremøte onsdag, ble det vedtatt å videreføre nydyrkingstilskuddet. 150.000 kroner skal gå til tiltaket, og det vil bli finansiert årlig fra næringsfondet. Forslaget til Kari Toftaker (Sp) om å gi 300.000 kroner falt med 5 mot 20 stemmer.

fredrik.lange@opdalingen.no

995 08 477