En konflikt mellom Johnny Johansen og tidligere businesspartnere har eskalert den siste tiden og eieren av Vangslia Drift og restauranten «62 grader Nor» tar nå et kraftig oppgjør, først og fremst med det lokale politiet.

- Når jeg ikke lar meg skremme og intimidere så går man løs på min familie og folk som jobber for meg, og det liker jeg svært dårlig – ja, jeg blir bent fram forbannet, uttaler Johansen til Opdalingen.

Han uttrykker sterk frustrasjon over at det lokale lensmannskontoret ikke griper inn i saken.

- Det ble ringt etter hjelp nå på søndag, og da fikk vi til svar at «vi har ikke folk på jobb i Oppdal i helga,» forteller Johansen.

Denne helgen startet det hele med at Johansens datter oppsøkte utestedet Spisbar i Oppdal sentrum på lørdag kveld. Hun og ni andre gjester kom til utestedet tidlig på kvelden.

Her skal Johansens datter ha blitt sjikanert og kjeftet på av en bekjent av tidligere businesspartnere av hennes far. Flere av gjestene skal ha blandet seg inn for å stoppe uroen og forsvare den unge kvinnen, og til slutt grep vaktene inn og roet gemyttene.

De to som ifølge Johansen verbalt skal ha gått løs på datteren og gjort det klart for henne at hun ikke har noe på Oppdal å gjøre, forlot så lokalene en liten stund før de vendte tilbake cirka en halvtime senere og fortsatte sjikaneringen. Da skal datteren ha prøvd å ta kontakt med vaktene, men ble fysisk holdt tilbake av en av mennene.

Andre gang det skjer

Dette er andre gang en slik situasjon oppstår på Spisbar mellom Johansens datter og de som er i konflikt med Johansen.

Forrige gang det skal ha skjedd var for to – tre uker siden, og da skal vakten som da var på jobb, ha bedt den unge kvinnen – som var i følge med en venninne – om å forlate restauranten slik at man skulle unngå mer bråk på utestedet.

- Jeg skjønner ikke at eierne av stedet kan tillate at slikt skjer, spesielt ikke når én av deres egne ansatte er med i gjengen som plager gjestene deres, uttaler Johansen.

- Dette er en oppførsel som jeg aldri ville ha akseptert fra mine vakter eller andre av mine ansatte, forteller Johnsen.

I helgen skal datteren også ha tatt kontakt med politiet som var på stedet i forbindelse med en annen hendelse på utsiden av lokalet.

Datteren skal ha følt seg så truet at hun ba politiet om hjelp. Hun fortalte i tillegg om tidligere episoder, men føler at hun ble avspist med at politiet ikke hadde sett noe og at betjenten som hun snakket med ikke hadde hørt noe om det som hadde skjedd tidligere. Den unge kvinnen gjorde selv politiet oppmerksom på at hun hadde drukket, men at hun ikke var beruset.

Ble slått ned hjemme

- Oppdal er jo ikke så stort, det skjer ikke så mye her, og det er jo ikke så mange som jobber på lensmannskontoret, så det overrasker meg at ikke betjentene kjenner til voldsepisoder som skjer i nærmiljøet, uttaler Johansen.

I tillegg til at Johnsens datter skal ha følt seg sjikanert og plaget, så ble Johansen også slått ned i sin egen leilighet for noen uker siden, den 5. mai. Da skal vedkommende som angrep han gjentatte ganger ha truet han på livet og også forsøkt å skremme han med at restauranten hans kom til å bli sprengt i lufta. Dette forholdet er anmeldt til politiet, etterforskningen avsluttet og oversendt politijuristen i Trondheim.

Johansen synes det er kritikkverdig at gjerningsmannen får gå fritt i gatene på Oppdal, spesielt når han har gjentatt truslene skriftlig via blant annet tekstmeldinger. Disse tekstmeldingene er overlevert politiet og dette førte også til at politiet innførte fysisk og digitalt besøksforbud mot den anklagede.

Etter å ha blitt avvist av politiet forlot den unge kvinnen og de andre gjestene utestedet. En halv time senere ble det begått hærværk på restauranten «62 Grader Nor» ved at en rute ble knust. Dette ble innrapportert til politiets vaktsentral på søndag, men på grunn av bemanningen på søndager kunne man ikke sende en patrulje til stedet fikk man i følge Johansen opplyst hos politiet.

Avviser kritikk

Opdalingen har vært i kontakt med to av eierne av Spisbar og de avviser at hendelsen skal ha skjedd slik Johansen og hans datter beskriver den.

Vegard Øverhaug som for tiden er på ferie, forteller at han ikke kjenner til hendelsen, men at slik oppførsel på generelt grunnlag ikke skal finne sted, spesielt ikke av folk som jobber på utestedet.

Øverhaug skriver i en tekstmelding til Opdalingen at «jeg forsvarer ikke slik oppførsel, men før du skriver noe om dette, synes jeg du skal drive seriøs research på familien Johansen».

Øverhaug henviser videre til sin medeier Rello Got for ytterligere kommentarer.

- Jeg kan ikke tro at en av våre ansatte har oppført seg på en slik måte, han er «en trävlig kille», uttaler Rello Got til Opdalingen.

- Etter hva jeg har hørt så var det den unge damen framprovoserte konflikten, forklarer Got, som henviser til en av bartenderne som var på vakt da hendelsen skal ha funnet sted.

- Jeg kan bekrefte at det kom til håndgemeng, men det var like mye hun som de andre som sto for bråket, uttaler eieren av Spisbar.

Barkeperen som var på jobb lørdag er for øvrig i omgangskretsen til de som blir anklaget for å sjikanere gjestene.

Opdalingen har snakket med andre gjester som var til stede under opptrinnet og de avviser at den unge damen yppet til bråk.

- Det kan vel ikke være god reklame for utestedet at slike håndgemeng oppstår hos dere, uansett hvem som har skylden?

- Slikt bråk skjer hele tiden, men vi har samtidig de strengeste reglene for bråk og uro som finnes, og vi aksepterer ikke at slikt skjer. I dag har jeg 15 – 20 personer som er utestengt fra Spisbar i to og fire år på grunn av dårlig oppførsel, forteller Got.

- Må tåle å få høre det

- Dette skal ifølge Johansen være andre gang det skjer, og datteren skal ha følt sterkt ubehag under besøket hos dere. Hun skal ha blitt plaget verbalt og fysisk holdt tilbake uten at vaktene skal ha gjort noe.

- Det tror jeg ikke noe på, avviser Got og henviser igjen til bartenderen, «han var jo den som var på jobb og var edru,» forklarer Got.

- Jeg tror ikke hun følte seg truet i det hele tatt. Og slik som den gjengen driver business må man tåle å få høre det når man er ute blant folk.

- Det er vel ikke helt riktig at familie og ansatte hos folk man er i konflikt skal angripes og plages?

- Hun er jo selv med og driver businessen som faren eier, så hun må tåle at folk sier hva de mener.

- Kan jeg sitere deg på det?

- Ja, om vi på Spisbar ikke hadde betalt lønn til folk eller på annen måte kommet i konflikt med våre ansatte så hadde vi fått høre det vi også, enten av dem det gjaldt direkte eller fra familie og venner, avslutter Got som understreker at alle er velkomne på Spisbar så fremt man ikke er bortvist på grunn av bråk. I denne saken er for øvrig ingen av de involverte som er bortvist, understreker Got.

Forstår at folk reagerer

Politibetjent Katrine Granviken ved Oppdal lensmannskontor forstår at publikum kan reagere på at folk man har anmeldt ikke blir fengslet. For den enkelte kan dette være frustrerende og skremmende, men i Norge er det ikke bare bare å sette folk i fengsel.

- Vilkårene for varetektsfengsling i Norge er svært strenge. Så lenge vi har fått tatt opp forklaring og samlet inn og sikret bevis er det sjelden folk blir varetektsfengslet fram til rettsaken starter. Men dersom det er fare for gjentakelse eller fare andre straffbare forhold, kan vilkårene være tilstede for at en som er anklaget for noe kan bli varetektsfengslet, forklarer Granviken til Opdalingen.

Hun kan ikke kommentere enkeltsaker, men på generell basis forteller hun at når politiet er ute og patruljerer er det mange som tar kontakt.

- Da er det slik at vi gjerne ber folk kontakte oss i kontortida, når vi kan snakke sammen i ro og fred, og når det ikke er masse folk rundt oss som kan forstyrre forklaringen.

- Men hva om folk føler seg truet?

- Er det noe som er kritisk griper vi naturligvis inn, men ute på patrulje vil vi først og fremst sørge for å gjenskape ro og orden. Vi går inn og skiller folk ad når det er bråk, og dersom vi mener det er riktig så ber vi folk om å gå hjem eller å forlate sentrum.

Dette er ikke det samme som å bli anmeldt eller arrestert. Dersom noen mener seg forulempet så oppfordrer vi folk om å ringe og gjøre en avtale for intervju og anmeldelse. Det er viktig at man tar kontakt med politiet og får det formelle på plass slik at vi kan gå videre med en sak, forklarer Granviken.

Ifølge Johansen har han fått beskjed fra Oppdal lensmannskontor at hans sak er sendt videre til politiadvokaten. Dette får Opdalingen bekreftet fra lensmannskontoret. Saken ble oversendt politijuristen 31. mai.

Opdalingen har også snakket med Johansens datter som bekrefter innholdet i det faren sier. Hun bekrefter også at hun kommer til å anmelde de som hun mener har sjikanert og plaget henne.

- Det er synd at det skal være slik at man skal føle seg utrygg når man er i Oppdal. Alt jeg vil er jo å være i fred og unngå bråk, sier datteren, som nå setter sin lit til at politiet ordner opp.

Blank løgn

Opdalingen har snakket med vedkommende som blir beskyldt for oppføre seg sjikanderende. Han avviser alle påstander.

- Dette er blank løgn, dette er ikke noe jeg har gjort, uttaler den unge mannen som ikke ønsker å bli navngitt. Han forteller at han har retten på sin side og at dørvakter og bartendere kan bekrefte at han ikke har gjort noe galt.

- Det var hun som ba meg komme til seg og da jeg kom over på bordet hennes, det var da bråket startet. Jeg er både sjokkert og provosert over det som blir påstått i denne saken. Det er hun som har slengt kommentarer etter meg. På lørdag da alt hadde roet seg så ble jeg oppsøkt av en av hennes venner som fortalte meg at han ville drepe meg om jeg så på henne en gang til.

- De som du oppgir som sannhetsvitner er gode venner av deg, du tror ikke det minsker deres troverdighet?

- Nei, dersom de må uttale seg til politiet så er de forpliktet til å snakke sant, så det tar jeg med stor ro, uttaler den unge mannen.

Etter at saken var ferdigskrevet ble Opdalingens redaksjon oppsøkt av kjøkkensjef Rello Got som ønsker å understreke at hans ansatte, to bartendere som var på jobb lørdag kveld, kunne gå god for oppførselen til de omtalte personene, og at det var Johansens datter som startet bråket, blant annet ved å fike til en av mennene.

Gjester som Opdalingen har snakket med bestrider denne informasjonen.