Kommunal Rapport har nå publisert Kommunebarometeret 2017. Kommunebarometeret måler årlig kommunenes framgang og tilbakegang innenfor en rekke kommunale tjenester.

Oppdal er fortsatt på Topp 10, mens Rennebu er blant de kommunene som ligger aller lengst ned på barometeret.

Årets utgave av barometeret viser at Dovre topper tabellen foran Audnedal, Tolga, Røyken, Siljan, Oppegård, Oppdal, Bærum, Asker og Mandal. Disse kommunene utgjør Topp 10 i årets barometer.

Oppdal kommer på 7. plass i Kommunebarometeret fra Kommunal Rapport, mens Rennebu havner på 358. plass i den samme målingen.

Oppdal har gjennom flere år vært på Topp 10 listen, og toppet Kommunebarometeret i 2015.

I fjor kom Oppdal på 2. plass, mens Rennebu da havnet på plass 305.

Topper innen helse, barnevern og barnehage

Både Rennebu og Oppdal er helt i toppsjiktet innen helse, med henholdsvis en 15. og 19. plass.

Begge kommunene er også inne på Topp 100-lista hva gjelder barnevern og barnehage. Innen barnehage er Rennebu på Topp 10 listen med en 6. plass, mens Oppdal er plassert på plass 47. Barnevern, som er løst i et interkommunalt samarbeid mellom Rennebu og Oppdal, der Rennebu får en 4. plass og Oppdal får en 27. plass.

Oppdal er inne på Topp 100 lista innenfor Grunnskole, der de havner på en 41. plass. Her ligger Rennebu helt i bunnsjiktet med plass 404 blant landets 432 kommuner.

Svakest på pleie og omsorg

Oppdal har sin svakeste plassering innen pleie og omsorg med en 244. plass, men er ikke i bunnsjiktet i noen sektor.

–Vi har ikke hatt tid til å gå inn i detaljene i Kommunebarometeret, men jeg kan si at vi er godt fornøyd med å beholde en Topp 10 plassering, sier fungerende rådmann Jan Kåre Husa i Oppdal kommune.

–Dette er et godt verktøy for kommunene, og vi bruker barometeret aktivt for å se på forbedringsområder, forteller han.

Husa forventer at den svake plasseringen innenfor pleie og omsorg vil bli vesentlig forbedret når de nye demensboligene står klar til bruk i løpet av neste år.

Må gjeninnføre matavfallsinnsamling

Både Oppdal og Rennebu «stuper» i plasseringen innen Vann, avløp og renovasjon. Oppdal fra plass 36 til plass 190, mens Rennebu går ned fra plass 97 til plass 299.

Her beskrives en endring av metode i barometeret som har gitt en meget negativ effekt for både Oppdal og Rennebu.

–Dette skyldes nok avfallsordningen vår, og at vi ikke sorterer ut organisk avfall, forklarer enhetsleder Thorleif Jacobsen i Oppdal kommune.

For å nå EU-mål foreslår Miljødirektoratet å stille krav til kommuner og næringsaktører om at også matavfall skal sorteres og materialgjenvinnes.

Kriteriene i årets kommunebarometer er justert på en måte som gjør at både Rennebu og Oppdal kommer dårligere ut i forhold til tidligere innenfor renovasjonsordningen.

Begge kommunene har tidligere samlet inn organisk avfall, med levering av matavfall til Oppdal Pelsdyrfor. Etter at forkjøkkenet sa opp avtalene 2013, ble matavfallsinnsamlingen avsluttet.

–Vi hadde et ønske om å fortsette med innsamling av organisk avfall og innføre kompostering, men etter et benkeforslag i kommunestyret ble det vedtatt å avslutte sortering av matavfall og levere dette sammen med restavfallet, forteller Jacobsen.

Senere ble det vedtatt å innføre innsamling av plast og glass i egne fraksjoner.

–Dette er imidlertid ikke nok for å kunne oppfylle bindende EU-mål, og det vil derfor tvinge seg gjennom å gjeninnføre innsamling av matavfall, sier Jacobsen.

Han forteller at det vil bli utarbeidet en ny avfallsplan i løpet av kommende fireårsperiode, der nye krav må innarbeides.

Sliter med kostnadsnivå

Nasjonalt er det innen områdene kostnadsnivå, kultur og sosialhjelp at indikatorene i størst grad har utviklet seg negativt. En del kommuner sliter blant annet med å holde kostnadene nede.

Rennebu faller kraftig innenfor kriteriet Økonomi, fra plass 71 i 2015 og plass 149 i 2016 til plass 323 i 2017, og havner helt nede på plass 369 innenfor kriteriet Kostnadsnivå.

Oppdal er på plass 137 innenfor Økonomi, en nedgang fra plass 43 i 2016, mens de på Kostnadsnivå er på plass 152 som er på samme nivå som tidligere år.

Kommunebarometeret måler til sammen 141 ulike indikatorer innen 12 forskjellige områder, hvor kommunene rangeres. De viktigste områdene er grunnskole, eldreomsorg, barnevern, barnehage, økonomi og kostnadsnivå.