I år er det rundt 25 elever som får både norskundervisning og noe samfunnsdeltakelse gjennom frivillig arbeid, og også bli-kjent-runder i Oppdal. Ansvarlige for sommerskolen er sommervikarer som ellers i året er lærer-/masterstudenter, og som ønsker å ha en sommerjobb som kan relateres til feltet de utdanner seg til.

– Dette er et alternativ til fem ukers arbeidspraksis, som de fleste av deltakerne i introduksjonsprogrammet har. I dag har cirka 40 praksis rundt omkring i bygda, forteller Torhild S. Rogstad, leder i Innvandrertjensten i Oppdal kommune.

Letina Zeru (35), Ahmad abo Alooan (24) og Feven Semere (17) er alle med på årets sommerskole. De skryter av opplegget de får være med på.

– Vi må lære mye norsk og det norske språket er vanskelig å lære seg. Men jeg vil gjøre mitt beste for å lære norsk, forteller Ahmad abo Alooan til Opdalingen.

Han kommer fra Syria og har bodd i Norge ett år. Før han kom til Oppdal bodde han i Tromsø.

– Skolen er kjempebra. Det skjer mye artig og vi har mange aktiviteter som vi er med på, sier Letina Zeru og Feven Semere.

De kommer fra Eritrea og er også nye i Oppdal. Feven Semere har kun vært i Norge i to måneder, men snakker allerede veldig bra norsk.

Silje Mølmen Reite er oppdaling og kommer hjem for å ta denne jobben.

– Det å være lærer for denne gjengen er helt fantastisk. De er en utrolig fin gjeng og det er veldig artig å bli kjent med dem, forteller hun til Opdalingen.

Hun forteller at de blant annet lærer om norsk språk og kultur og at de er ute på forskjellige aktiviteter.

– Vi har blant annet fått omvisning på museet og vi har vært ute å ha sett på blomster og trær. Vi er fire lærere og alltid tre på jobb, sier hun.

– Hva synes dere om Oppdal så langt?

– Det er veldig kaldt her, for jeg er vant til land som er mye varmere. Men jeg trives veldig godt på skolen, forteller Letina Zeru.

Ahmad abo Alooan forteller at han liker sommeren i Oppdal, men at han gleder seg til å se hvordan vinteren blir.

– Det er veldig nydelig natur her. I tillegg er jeg veldig fotballinteressert og er med og spiller fotball, sier han.

De ønsker alle å ta høyere utdanning etter hvert.

– Dere må huske det at Roma ikke ble bygget på en dag. Det er veldig mye å lære, men vi gjør så godt vi kan, sier de.