I et åpent brev til Ellen Hambro i Miljødirektoratet og Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), krever Driva elveeierlag og Lønset grunneierlag at driften av fiskesperra i Driva utsettes.

Ved å åpne sperra mener de at man sikre at sjøørreten kan bruke hele Driva til å gyte i år, og at fisk som går nedover elva trygt kan passere sperra.

Årsaken til at de vil åpne sperra er at risten i fiskesperra tettes av gress, mose og kvister, og det er blitt stilt spørsmål om fisken faktisk klarer å passere sperra.

- Det er meningen at alt vannet skal siles gjennom rista ved sperra. På grunn av at rista ikke renses på egen hånd, renner vannet nå over rista. I tillegg er utforminga til rista og energidrepeklossene nedstrøms, ikke skånsomme nok mot fisken som skal vandre ut, skriver Bjørg Hoås i Driva elveeierlag og Odd Arne Hoel i Lønset grunneierlag.

De klager også på at rista er utformet totalt forskjellig fra andre rister som blir brukt i andre fiskesperrer i Norge.

- Rista kan ikke ha vært prøvd ut under realistiske forhold før den ble montert i elva, påpeker de.

Prosjektledelsen hos Miljødirektoratet skriver i et leserinnlegg på driva.no at «Det ikke er uvanlig at det oppstår enkelte utfordringer både under bygging og når en stor konstruksjon som dette skal tas i bruk. Ikke alt fungerer alltid helt optimalt med en gang».

- Man må kunne forvente at den mest sentrale komponenten i et så stort og kostbart byggverk må være av en kjent, gjennomprøvd konstruksjon, eller så må den testes under realistiske forhold før sperra blir satt i drift, står det videre i brevet.

Driva elveeierlag og Lønset grunneierlag mener at sperra ikke kan settes i drift før:

  • det kan dokumenteres at sperra hindrer all laks i å vandre opp elva forbi sperra.

  • fangsthuset er ferdig, og det er dokumentert at det fungerer, altså at fisken går opp i fangsthuset.

  • det kan dokumenteres at sjøørreten trygt kan vandre over rista og forbi energidemperne nedenfor sperra.