I disse dager slippes titusenvis av småfe på utmarksbeite i Oppdal og Rennebu. Årlig er det eksempler på at sau, rein og vilt går seg fast i ulike gjerdeinnretninger eller kiler seg fast under hytter og terrasser.

Gjerdetypene som gir størst utfordringer og kan være kjempefarlig for beitedyr er strømnett, strømband og strømgjerder rundt hytter.

–Alle typer gjerder som er satt opp feil og for løst kan også være en felle for sau og andre dyr, forteller Aud Marie Bøe i Oppdal Sau og Geit til Opdalingen.

Hun ber alle hytteeiere om å forholde seg til kravene for inngjerding av egen tomt. Hittil i år har hun ikke mottatt henvendelser der dyr har blitt skadet eller mistet livet på grunn av dårlig inngjerding.

–Det er viktig at folk stenger inn verandaer og andre hull som sauene kan ta seg inn under. Når det gjelder strømgjerder er det lovpålagt å ha daglig tilsyn med disse gjerdene, sier Bøe.

–Samme virkning som et fiskegarn

I Rennebu er det helt forbudt å bruke strømgjerder på fritidseiendommer. Likevel er det mange hytteeiere som bruker det forteller Magnar Skjerve. Han er tidligere leder i Rennebu Sau og Geit, og sitter nå som leder i Ilfjellet Beitelag Forening.

–Når det ikke er strøm på gjerdene virker det som et fiskegarn. Sauene setter hodet fast i nettingen og stryker til slutt med. Det er helt ubrukelig for inngjerding, sier han.

Senest denne uken var Skjerve ute på befaring ved gjerder som ikke var i orden. De siste ukene har det også vært tilfeller av beitedyr som har satt seg fast i gjerder.

Regler for gjerding i Oppdal

Om det ikke er reguleringsplan kan du ta utgangspunkt i kommunens generelle bestemmelse for gjerding og at hytte maks utgjør 40 prosent av tomtearealet.

Reguleringsplan for eiendom kan du finne ved å laste ned appen Kommunekart.

Det anbefales å sette opp permanent gjerde; plankegjerde, skigard eller nettinggjerde med permanente stolper (bør legges ned på vinteren og de minste maskene må være nederst).

  • Grinder må slå utover i tilfelle dyr kommer innom gjerdet

  • Elektrisk netting eller strømtråd er ikke tillatt å bruke uten strøm og daglig tilsyn. Disse frarådes derfor sterkt å bruke rundt hytter.

  • Pass på at dyr ikke kan sette seg fast under verandaer og lignende – tett igjen hull.

Regler for gjerding i Rennebu

I Rennebu er det utarbeidet egne retningslinjer for gjerding av fritidseiendommer. Der det foreligger reguleringsplan, og reguleringsbestemmelsene ikke samsvarer med disse retningslinjene, så går reguleringsbestemmelsene foran. Ønsker du å vite mer om retningslinjene finner du de på hjemmesiden til Rennebu kommune.

Etter søknad kan det godkjennes;

  • Lette gjerder med høyde inntil 1,2 meter.

  • Gjerdet skal enten være et nettingsgjerde (sauenetting), skigard eller plankegjerde/stakitt.

  • Grinder skal være utadslående

Hva kan inngjerdes;

  • Inntil halvparten av arealet til den enkelte fritidseiendom kan gjerdes inn, dog maks 1 dekar for større tomter.

Det godkjennes ikke;

  • Strømgjerder med eller uten påsatt strøm.

  • Andre trådgjerder

Aud Marie Bøe i Oppdal Sau og Geit anbefaler alle å laste ned appen «Beite-snap». Det er et verktøy som gjør at folk som ferdes i fjellet kan melde inn funn av sau og andre husdyr på beite. Appen er allerede tatt i bruk i Skardalen med hell av flere.