- Ja, det finnes et narkomiljø i Oppdal, sånn som i de aller fleste andre tettsteder i Norge. Å tro noe annet vil være naivt, uttaler lensmann Finn Skårsmoen til Opdalingen.

Foreldre som har vært i kontakt med Opdalingen uttrykker bekymring og frustrasjon over det de mener er et økende problem i Oppdal.

Ved lensmannskontoret forteller de at de tar all informasjon om narkotika; både kjøp, salg og bruk "kjempealvorlig", spesielt dersom informasjonen dreier seg om mindreårige.

- I Oppdal har vi både de tunge brukerne av narkotika og de som tester ut forskjellige typer dop i helgene, samt alle imellom, forklarer Skårsmoen.

Kommer i posten

Lensmannen forteller at det er en viss oppblomstring av narkotikarelaterte saker i forbindelse med høytider og ferier, men understreker samtidig at det vil være naivt å legge skylden på turistene for at narkotikaen kommer til bygda.

- For noen år tilbake så var det slik at man visste hvor man skulle dra for å få tak i hasj og annen narkotika. I dag er det postmannen som kommer med dopet, forteller politibetjent Geir Stenkløv.

- Det meste kan bestilles via internett, og derfor mener han at det er viktig at foreldre har et bevisst forhold til hva ungdommene holder på med via nettet.

- Det er viktig å være til stede, vise interesse og spørre. Og dersom man er bekymret, ta kontakt med politiet. Vi er her for å hjelpe, forteller Stenkløv.

Svært krevende

- Det er svært krevende å holde oversikt over nettverkene og miljøet som bruker narkotika. Samtidig kan det godt hende at vi får inn tips som fører til en omfattende undersøkelse, men som viser seg å ikke være noe.

Drømmesituasjonen for politiet i en narkotikasak er at et vitne ringer inn, forteller hva som skjer, politiet kommer til stede, tar de det gjelder "på fersken" og at den som tipser også er villig til å vitne i en eventuell rettssak.

I virkeligheten er det slik at mange av dem som velger å tipse ønsker å være anonyme. Dette begrenser politiets mulighet til å forfølge saken. Dette gjelder også foreldre som ringer inn bekymringsmeldinger som angår deres egne barn. De vil gjerne at politiet skal gjøre noe, men de vil for alt i verden ikke at sønnen eller datteren skal få vite at de har varslet.

- Når vi kommer på døra er det for sent, da er man i trøbbel, forklarer Stenkløv.

Bedre å ta kontakt

- Det er mye bedre at man ringer politiet og ber om hjelp og råd, da kan vi bistå uten at det trenger å opprette en sak, sette i gang etterforskning eller ta ut tiltale. Slikt kommer på rullebladet, og det er ikke noe man ønsker å ha resten av livet.

Både Skårsmoen og Stenkløv understreker at politiet er interessert i all type informasjon.

- Det er ikke sikkert det ene tipset fører til en sak, men det å jobbe med narkotikasaker er som å jobbe med et puslespill; får vi mange nok brikker så får vi også en oversikt over det store bildet, forklarer politimennene.

I 2016 etterforsket Oppdal lensmannskontor 32 narkotikasaker. Dette er en nedgang på 12 fra året før. Det betyr ikke at man har jobbet mindre med slike saker eller at det har vært mindre narkotika i bygda.

Det som er helt sikkert er at av 32 saker var kun tre relatert til kvinner. Det som ofte skjer når politiet etterforsker en sak er at det alltid dukker opp nye navn som dermed blir en del av det store bildet.

Flinke kriminelle

En utfordring for politiet er at de kriminelle blir stadig flinkere til å unngå lovens lange arm. De setter seg inn i hvordan politiet jobber, hvilke regler som gjelder og utnytter at politiet må være særdeles etterrettelige i sitt arbeid. Et feilskjær fra politiet og saken glipper.

Politiet er også svært forsiktig i sin etterforskning for ikke å avsløre vitner eller kilder. Man ønsker ikke å komme opp i situasjoner der folk blir banket opp eller på annen måte kommer til skade. Politiet kan ikke lenger garantere full anonymitet i for eksempel en rettssak, men gjennom å samle inn informasjon fra flere unngår man å "blåse" tipsere.

- Derfor er det viktig at så mange som mulig sier ifra og varsler politiet. Dersom flere sier ifra gjør det jobben mye lettere for oss. Og så må man helst si ifra med en gang. Sitter man på et utested og ser at ting skjer; ta kontakt med oss så stikker vi innom på et "tilfeldig" besøk dersom vi har muligheten til det.

Ønsker seg hund

Skårsmoen forteller at man har hatt spanere fra blant annet Trondheim på besøk på utesteder i Oppdal. Det er også muligheter for å få oppover narkotikahunder. Selv skulle lensmannen hatt en narkotikahund tilgjengelig hele tiden, blant annet til bruk ved trafikkontroller. Da tror han at mange flere ville blitt avslørt. Det hele koker ned til prioriteringer og ressurser.

- Det er alltid en mulighet til å bli bedre, det gjelder ikke bare i narkotikasaker, men også saker med vold i nære relasjoner, overgrep og så videre. Dette er forhold som tar mye tid og ressurser, samt at vi er klar over at det også snakk om store mørketall, forteller Skårsmoen.

Nullvisjon

Stenkløv forteller at han akkurat nå jobber med en sak der en ungdom under 18 år er involvert. Politiet gjør hva de kan for å unngå at mindreårige kommer så langt at det blir politisak.

- Vi har en nullvisjon når det gjelder rekruttering, men samtidig må vi også innse at dette er lite realistisk, innrømmer Stenkløv.