Statistisk sentralbyrå har gjennomført den årlige undersøkelsen av kommunale avgifter for Huseiernes Landsforbund.

Tallene i undersøkelsen baserer seg på tall kommunene selv har rapportert inn gjennom Kostra-databasen. Prisnivået er basert på avgifter, skatt og gebyrer for en enebolig på 120 kvadratmeter.

– Kjempepositivt

I en oversikt som VG har laget går det fram at Rennebu er Sør-Trøndelags billigste kommune å bo i. Rennbyggen betaler 11.855 kroner i året i kommunale avgifter og eiendomsskatt. Innbyggerne betaler eksempelvis 2.916 kroner i eiendomsskatt.

Selv om avgiftene har godt noe opp siden i fjor, betaler rennbyggen nærmere 10.000 kroner mindre i kommunale avgifter sammenlignet med fylkets dyreste kommune. I Skaun må innbyggerne ut med hele 21.574 kroner i året.

– Det er kjempepositivt for kommunen vår at vi har så lave avgifter. Over lengre tid har vi drevet fornuftig. Det er også gledelig at nettleien på strøm vil gå ned. Totalt kan det bety mellom 3.000–4.000 kroner mindre i året per husstand, forteller ordfører Ola Øie i Rennebu til Opdalingen.

Han vil skryte av teknisk avdeling som har gjort en god jobb med det kommunale vann- og avløpsanlegget. Men Øie legger ikke skjul på at avgiftene kan komme til å øke i fremtiden.

– Anlegget begynner å bli gammelt, så det vil nok komme noen investeringer i fremtiden. Hvis vi ikke klarer å dekke inn investeringene fra andre områder, blir det nok høyere avgifter, sier ordføreren.

– Har et jevnt avgiftsnivå

I Oppdal må man betale 12.899 kroner i kommunale avgifter årlig. Bare i Trondheim og Rennebu betaler man mindre. Oppdalingene betaler 1.044 kroner mer enn i nabokommunen i nord. Slik var det ikke i 2015. Da var avgiftene 10.376 kroner i Oppdal og 10.860 kroner i Rennebu.

– Dette bekrefter at vi gjør en god jobb. Fra kommunen sin side er det et ønske om å ligge på et jevnt avgiftsnivå. Folk skal oppleve at de får gode tjenester, forteller oppdalsordfører Kirsti Welander.

– God planlegging, investeringer når det nødvendig og fordeling av utgifter over flere år, er nok noe av årsaken til at vi klarer å holde oss på et jevnt avgiftsnivå, fortsetter hun.

I Oppdal er mange av innbyggerne bosatt i sentrumskjernen. Dette kan kommunen dra nytte av.

– Vi har muligheten til å være mer effektive enn mange andre kommuner. Dette gjelder for eksempel henting av søppel, sier Welander.

Oppdal kommune

  • Vannavgift: 3.019 kr

  • Kloakkavgift: 3.213 kr

  • Renovasjonsavgift: 3.191 kr

  • Feieavgift: 641 kr

  • Eiendomsavgift: 2.835 kr

Totalt: 12.899 kr

Rennebu kommune

  • Vannavgift: 2.263 kr

  • Kloakkavgift: 3.088 kr

  • Renovasjonsavgift: 3.063 kr

  • Feieavgift: 525 kr

  • Eiendomsavgift: 2.916 kr

Totalt: 11.855 kr