De går de første 640 km og overleverer stafettpinnen til politikerne når de kommer til Oslo i slutten av august. Tidligere har Ada Sofie gått over Grønland og syklet Norge på langs for samme formålet.

Det var i går de ankom Oppdal og tilbrakte natten på Vekve hyttetun, før reisen fortsatte videre over Dovrefjell mandag.

I forbindelse med at de er i Oppdal, møtte de ansatte i helsestasjons- og skolehelsetjenesten i kommunen ved Vangfeltet.

- De ansatte tatt kontakt med oss for å overlevere et brev til Ada Sofie, de har gitt en gave til arbeidet for en barndom uten vold, og de skal treffe Ada Sofie og følget for en prat, forteller Eva Kvelland, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Stine Sofies Stiftelse til Opdalingen.

Støttesum på tusen kroner

- Dere gjør en veldig viktig jobb og vi synes det er veldig ærefult at dere skulle gå gjennom vår kommune. Vi i Oppdal bruker ofte nettsiden deres i vårt arbeid. Vi har fått en godkjenning av kommunen til å gi dere en støttesum på tusen kroner for den viktige jobben dere gjør, forteller Haagensen, til jubel og applaus fra gruppa.

- Vi setter utrolig stor pris på at Oppdal kommune ønsker å gi oss støtte. Vi har den siste tiden investert mye i å bygge opp et senter for voldsutsatte barn. Driften får vi over statsbudsjettet, mens innsamlede midler går til å drifte senteret, sier Austegard.

- Såre bein og blemmer skal vi tåle

Ada Sofie Austegard forteller at bakgrunnen for turen er at de ønsket å finne på ting for å få oppmerksomhet.

- I år er det valg, og derfor tenkte vi lenge på hva vi kunne gjøre for å gjøre oss bemerket med tematikken. Da var det noen som kom med forslag om at vi kunne gå pilegrimsleden. Vi snur og går fra Trondnehim til Oslo, hvor vi skal ende opp ved Stortinget i slutten av måneden, forteller hun til Opdalingen.

Hun forteller at dette ikke er noen kosetur.

- Det er tøft kjør fra start til slutt. Vi skal gå i 27 dager uten pause. Den korteste distansen vi skal gå, er på tolv kilometer, mens den lengste er på 3,4 mil. Men det er en fantastisk gjeng som er med og vi er veldig flinke til å støtte hverandre, sier hun.

De har allerede gått i en uke og nå skal de bevege seg ut av Trøndelag. Når de ankommer Stortinget i slutten av måneden, skal de blant annet møte kunnskapsministeren, barn- og likestillingsministeren og justisministeren.

- Det har vært mye arbeid og det blir mange skritt for å dette til, men det er verdt det, sier hun.

Hun forteller at de så langt har hatt en fin tur.

- Den norske fjellheimen er unik. Jeg har også brukt tid på å lese meg opp på historien til pilegrimsleden og det gir meg veldig motivasjon, sier hun.

Austegard forteller til Opdalingen at hun møter voldsutsatte barn hver uke. Hun forteller at hun sjeldent klarer å snakke om dette uten å bli emosjonell.

- De jeg møter har det tøft, så det at vi har såre bein og blemmer, skal vi tåle. For meg personlig gir det meg veldig mye motivasjon av å være med på denne turen, sier hun.

- Et kjempepositivt prosjekt

Hilde Ø. Haagensen forteller at prosjektet Stine Sofies Stiftelse har satt i gang er kjempepositivt.

- For mange er dette en personlig vandring og de får vist seg fram på en annen måte og det er nødvendig å få et mer fokus på det, sier hun.

Helsesøsteren sier at de i Oppdal ofte benytter seg av portalene og verktøyene som de har utvikliet i det daglige arbeidet med barn og unge.