15. juni i år åpnet Oppdals nye turistkontor i det gamle posthuset, «Reiselivets hus», ved den nye rundkjøringa på E6 i sentrum. Sommeren går mot slutten, og det er på tide å finne ut hvordan trafikken har vært ved turistinformasjonen.

–Det har vært mye mer folk enn vi forventet. Turistkontoret ble jo for noen år siden lagt ned fordi man mente at alle brukte internett til å finne turistinformasjon. Slik er det faktisk ikke. Folk vil ha brosjyrer og kart, og vil gjerne ha forklart hvor de ulike turistmålene ligger, forteller Steinar Furnes.

–50 personer på en gang

Han og kona Siri Mette Furnes driver Oppdal Event, og har kontor like bak skranken til turistinformasjonen.

Hittil i sommer har turistkontoret tatt i mot rundt 2.000 henvendelser. Det er verdt å merke seg at én henvendelse kan være en full buss med tyskere, så totalt har flere tusen mennesker oppsøkt informasjonen.

På det meste i sommer hadde de 59 henvendelser på en dag. Denne dagen var det til tider trangt om plassen inne i lokalet.

–På et tidspunkt var det 50 personer inne på kontoret samtidig. Det var lang kø med folk som spurte etter toalett, sier Siri Mette.

Tror dere det blir bemannet turistkontor neste år også?

–Ja, det er vi helt sikre på. Dette var et prøveår, men nå ser vi at det fungerer. Det er ikke bare turistene som er positive til dette, men også folk i Oppdal, som ser at det skjer ting i bygda, forteller Steinar.

–Fellesgodefinansieringen bidrar til at vi kan ha et slikt kontor. Nå ser nok aktørene at pengene de bruker har en verdi, legger han til.

–Behov for både internett og turistkontor

Lillian Fossum er en av fem turistverter som har tatt i mot turistene i sommer. Hun er skråsikker på at folk vil ha både bemannet turistkontor og internett for å søke etter aktiviteter når de er på tur.

–Mange bruker internett først, men de kommer også innom hos oss. For en utenlandsk turist kan det være vanskelig å finne fram på norske nettsider, sier Fossum.

En av de mest populære attraksjonene i Oppdal er moskussafari på Dovrefjell. Også Viewpoint Snøhetta trekker mange besøkende. Ifølge Siri Mette har det den siste uken vært populært med utleie av båt og fisketurer.

–Vi har sendt en del familier til Ångardsvatnet i Storlidalen. Her leier Dagrun Vasli ut båter. Vi fikk takkemelding fra henne om at hun hadde leid ut alt hun hadde, forteller hun.

Det som forundrer Siri Mette mest, er at mange av turistene som stopper i Oppdal er unge par i alderen 20–30 år.

–Man skulle tro at disse i hvert fall fant det de trengte på nettsidene, men det viser seg at de også vil ha noe håndfast når de er på tur, sier hun.

Visit Oppdal er allerede i gang med å planlegge vinterens aktiviteter, og oppfordrer aktører og andre til å ta kontakt hvis de vet om noe som skjer.