Den ordinære forhåndsstemmegivningen ved stortings- og sametingsvalget startet idag og velgerne kan stemme fram til og med fredag 8. september. Synnøve Stølen (18) benyttet denne anledningen til å stemme før hun skal flytte til Trondheim for å studere til høsten. Hun er også førstegangsvelger.

– Grunnen for at jeg valgte å bruke stemmeretten min, er fordi vi trenger en ny regjering. Jeg ønsker å stemme slik at vi kan få et samfunn som er bra for alle sammen, sier Stølen til Opdalingen og oppfordrer ungdom og andre førstegangsvelgere i Oppdal om å stemme.

Hun forteller at det er mange år siden hun bestemte seg for hva hun skulle stemme, men sier at hun også har satt seg inn i politikken til alle partiene, men at det var et parti som hun var mer enig med enn andre.

Like etter klokka åtte torsdagsmorgen hadde Kristian Torve puttet sin stemmeseddel i valgurnen, som den første. Han er AUF i Sør-Trøndelags ungdomskandidat til Stortinget.

– Det skal ikke så mange stemmer til eller fra for at jeg får komme inn på tinget. Jeg håper folk ser på det som en oppdalsdugnad, og det er første gang på åtte år at vi har mulighet for å få inn en oppdaling med fast plass på tinget. Jeg kommer til å være en representant for hele Trøndelag, men jeg glemmer ikke hvor jeg kommer fra, og jeg ønsker å være en oppdalsmann på Stortinget fra høsten av om jeg kommer inn, sier Torve.

Oppdal har ligget jevnt på 70 prosent valgdeltakelse under Stortingsvalgene de siste årene. Ordfører Kirsti Welander forteller at det er viktig at folk nå benytter seg av stemmeretten.

– Jeg hører fra mange som sier at det ikke blir noen forskjell om det er den ene eller andre som styrer, men det er det. For oss i Arbeiderpartiet blir dette valget kjempeviktig, etter fire år med Erna Solberg og Siv Jensen.

Torve påpeker at det er viktig at ungdom også tar turen til valglokalet.

– I dag er det 70.000 som står uten skole og 9.000 som står uten læreplass og 3000 uten studieplass, sier han.

Det er litt over 30 dager igjen til det hele skal avgjøres 11. september og Welander sier at det framover kommer til å bli mange hektiske dager.

– Vi hadde valgkamp kick-off tidligere denne uka, og hver lørdag fremover blir vi å treffes i sentrum. I tillegg kommer AUF oppover, og skal være med i forbindelse med skoledebatten. I tillegg skal de være med oss på husbesøk, sier ordføreren.