– Jeg har nå fått prøvd meg som bonde en liten stund, og det har vært veldig travelt. Det har vært krevende å starte opp, det er mye papirarbeid, som krav og forskrifter som jeg må gjennom. Arbeidet tar mer tid enn man tror, men så lenge man synes det er interessert og synes det er artig, så er det bare å kjøre på, sier Ola Husa Risan.

Besteforeldrene hans synes det er veldig artig at det nå blir liv igjen på gården.

– Det kommer til å bli veldig koselig med dyr her igjen. Det er et hardt yrke, men jeg tror han kommer til å gjøre en kjempebra jobb, sier bestemor Jorunn Husa.

– Jeg planlegger nydyrking på ti mål, og jeg tenker at det blir artig å kunne utvikle gården videre. Det er også mye skog som hører med, og det kan være en fremtidig næring, sier han.

– Hvorfor ville du bli bonde?

– Helt siden jeg var veldig liten har jeg vært med på gårdsbruk. Mamma og pappa er oppvokst på gård og det er noe jeg er oppvokst med. I tillegg synes jeg det er et veldig fint yrke, hvor man kan skape noe selv, og jeg synes tanken på å skape næring og arbeid på egen hånd er veldig artig, sier Husa Risan.

– Hvordan endte du opp som forpakter?

– Jeg har nok mast litt over flere år. Leiekontrakten på jorda gikk ut i fjor, og da fikk jeg lov. Det er et småbruk jeg skal forpakte, men jeg vet det likevel kommer til å bli mye arbeid. Jeg vet at jeg har familie og venner som ønsker å hjelpe meg og som stiller opp når jeg trenger hjelp. Jeg har allerede fått mye hjelp i sommer, sier han.

Han har nylig fylt opp låven med høy og han forteller at han kommer til å ta over et småbruk som ikke har fulgt med på utviklingen, men som har et stort potensial.

Skal ha sau til vinteren

I dag har han 30 smågris på beite, men til vinteren skal han skaffe seg sau. Grisene skal om 1,5 måned sendes til slakting. Da har de vært hos Husa Risan i fire måneder.

– Planen er at jeg skal selge kjøttet som slaktes og det skal bli å få kjøpt her i Oppdal, sier han.

22-åringen forteller at kjøttet i fjellgrisen er eksklusivt og håper dette kan være noe som vil slå godt an lokalt.

– Jeg skal passe på å legge av litt kjøtt til meg selv, og har planer om å lage noe spekemat og kanskje egen ribbe til jul, sier han og trekker på smilebåndet.

Men selv om han i dag har gris og har rukket å knytte seg til dyret, blir det sau han skal drive med framover.

– Sauen er et finere dyr, spesielt på opptreden og hvordan den kommuniserer. Det er sau jeg er vant til, sier han.

Sauene skal han kjøpe lokalt fra onkelen sin.

Skal kombinere livet som bonde, lokalpolitiker og student

Ola Husa Risan er for mange et kjent fjes i politikken. Han sitter i formannskapet og kommunestyret for Senterpartiet og er gruppeleder for partiet. I tillegg har han vært leder for Senterungdommen i Sør-Trøndelag. I tillegg studerer han organisasjon og ledelse på nett, så han har mer enn nok å henge fingrene i.

– Å skulle kombinere politikerjobben og studenttilværelsen med bonde på deltid, kommer til å bli en utfordring. Jeg startet bondetilværelsen allerede 1. januar i år, og det var mye papirarbeid i starten, som følge av etablering av et firma. Så jeg var veldig spent på hvordan det kom til å gå når eksamensperioden sto for tur, men det gikk veldig bra. Men det blir lange arbeidsdager, så du må bare ta etter der det haster mest. Du kommer aldri à jour, så du må bare prøve å gjøre det beste ut av det, sier han.

Studiet tar han deltid.

– Lite drahjelp å få

Men det har ikke bare vært fryd og gammen å starte opp som ung bonde.

– Landbrukskontoret i kommunen og landbruksrådgivingen er god å ha og er svært dyktige, men utover dette er det lite drahjelp og få støtteordninger for nyetablerte gårdbrukere, sier han.

– Men til høsten har jeg tro for at Senterpartiet på nytt skal inn i landbruksdepartementet og da skal jeg ta en prat med den nye landbruksministeren om utfordringene med å starte opp, sier han.

Husa Risan forteller at det er mye politikerne kan gjøre lokalt.

– Når det gjelder nydyrking, så leverer vi. Det ligger årlig i handlingsplanen og i år er det tilskudd. I tillegg satser kommunen på næringen. I tillegg har vi et landbrukskontor som er utrolig dyktige i jobben sin, sier han.

Når du skal starte med landbruk, er det et krav om at det skal være positive tall innen tre år.

– Forhåpentligvis får jeg inntekt allerede i år når jeg selger grisene, spørsmålet er om det blir positive tall. Min store utgiftspost nå blir å kjøpe besetning. Jeg leier gunstig av besteforeldrene mine, tillegg til at jeg har kjøpt inn mye billig og brukt utstyr, som min far har satt i stand, sier han.

– Hvordan har du finansiert dette?

– Jeg har tatt valg opp gjennom årene som har ledet mot dette. Jeg har alltid vist hva jeg ønsket, og det er det jeg har jobbet mot, sier han.