Tirsdag formiddag ble en fem år gammel moskusokse avlivet av Tord Bretten og Frode Aalbu i Statens naturoppsyn (SNO) ved det nedlagte småbruket Nilsplassen i Spælavegen i Oppdal.

SNO fikk melding om oksen allerede mandag ettermiddag. Da var det Oddny Løkkheim og Anita Aalmen som traff på dyret da de kom kjørende på Spælavegen ved Gjerdsletta.

Fylkesmannen ga fellingstillatelse i går, og Bretten og Ingolf Røtvei i Oppdal bygdealmenning dro da ut for å lete etter moskusen. To timer med leting resulterte ikke i noe funn.

- Men tirsdag morgen rundt klokken ni fikk vi en telefon fra Ivar Øien om at oksen gikk forbi huset hans. Vi dro ut med en gang og fant dyret én kilometer lengre vest vandrende midt på Spælavegen. Det brydde seg ikke om bilene på veien, forteller Bretten til Opdalingen.

Moskusoksen veide 190 kilo

Før de fikk avlivet oksen hadde den beveget seg 30 meter opp i skogen fra veien. Skuddet ble avfyrt fra rundt 20 meter.

- Avlivingen gikk veldig bra. Uten mye publikum er det enklere. Den unge oksen veide 190 kilo, så det var ganske tungt å dra den ned til veien, sier han.

- Hva kunne skjedd hvis dere ikke hadde funnet dyret?

- Det hadde skjedd fint lite, for det var et rolig dyr. De vil helst ikke oppsøke tettbygde strøk. Utfordringen når moskus er på vandring, er at de kan treffe på mennesker som ikke klarer å oppføre seg, sier han.

På jakt etter ei ku

Ifølge Bretten hadde moskusoksen forlatt flokken på leting etter ei ku. Dette er ikke uvanlig på denne tiden av året. Om våren drar de på vandring etter mat.

- Dette dyret har nok tapt kampen mot større og tøffere okser i flokken. Dessverre vet de ikke at de må svømme helt over til Grønland for å finne ei moskusku, forteller han.

Slaktet til avlivede dyr blir som vanlig solgt til Hognamat i Rennebu. Skinnet blir frosset ned, og hvis noen er interessert kan man kjøpe det.

- De har begynt å fått vinterpelsen. Det er fint og tykt skinn, forteller Bretten, som ofte får spørsmål fra folk om hva som skjer med skinnet når dyrene er avlivet.

Dette var den femte moskusen som er blitt avlivet i år. Stammen i kjerneområdet på Dovrefjell består av 300 dyr.

- 2017 er det roligste året jeg kan huske noen gang. Det har kun vært fire togpåkjørsler, og det er under snittet. Normalt jager vi mange moskus i Drivdalen, men i år har vi ikke gjort det, sier han.

Se bildeserie øverst i artikkelen!