Sauebøndene er i ferd med å samle inn sauene fra fjellet og flere og flere bønder melder om at søyer kommer hjem fra fjellet uten lam.

Det kan se ut som om det har gått verst ut over værlammene, de sies å være litt tøffere av seg i møte med jerven og det straffer seg - jerven er en effektiv slakter.

Ola Skreen slapp cirka 1100 lam i fjella på forsommeren, nå kan det se ut som om cirka 100 av disse ikke kommer hjem.

- Det er selvsagt tidlig i sankinga, men det er meldt om urovekkende mange kadaver, forteller Skreen til Opdalingen.

Spesielt i starten av reinsjakta var det mange jegere som meldte fra om funn av død sau i fjellet.

Slik hjelper du bonden

Dersom du går i fjellet og kommer over død sau så er det viktig for bonden å få det dokumentert at det er snakk om naturlig død eller rovviltdød.

Mange tar bilde av både sau og øremerke, men det som er aller viktigst er at man finner ut hvor man er i fjellet, gjerne med GPS-merking, og sier i fra til bonden som har sau gående i området.

Bonden varsler så SNO som rykker ut og sjekker kadaveret; man flår dyret og sjekker bitemerker og for eksempel om nakken er knekt.

Om det er mulig er det også greit å dekke til restene av dyret, eventuelt å legge stein over, slik at ikke rev og ørn stikker av med restene.

Mye ørn

Det er oppdaget flere kadaver som kan stamme fra jerv, samtidig som det meldes om ekstra mye ørn i området Loeslia og østover.

I tillegg til selv å jakte, så er ikke ørna så nøye på det, så om jerven har drept en sau så takker ikke ørna nei til ferdig servert kjøtt.

Send oss tips

Opdalingen følger med under årets sauesanking, og dersom du har tips, bilder og video, send det til tips@opdalingen.no eller via telefon/SMS til 992 75 900.