Tande gård er en av de eldste bosettingene i Oppdal, og har vært i slekta til Kristin Tande Solberg i flere hundre år.

Ved kjøp av Bjerkaker i 1986 og bygging av ny driftsbygning i 2004 har Kristin Tande Solberg og Olaf Solberg utvidet driften til å bli en av de største i Oppdal på potet og sau.

–Vi ønsket å satse videre på sau og potet, det samme som foreldrene til Kristin drev med tidligere, forteller Olaf.

I 2017 – 2018 vil det være 500 – 600 morsauer i det moderne fjøset, og det dyrkes poteter på rundt 160 dekar.

Innovative løsninger

På Tande gård er de også helt i front med innovative løsninger.

Kristin forteller at det ble brukt mye tid på å se hva andre hadde gjort, både i Norge og i utlandet, da det nye fjøset ble bygd.

–Vi var blant de første i landet som tok i bruk fullfôr til sau, forteller Olaf.

En metode som reduserer bruken av kraftfôr ved skadde poteter som ikke er menneskemat blandes med halm og grønnfôr i en mikser, med en næringsrik og smakelig blanding som sluttprodukt. En idé som Olaf hentet fra storfédrift, spesielt i Sverige og Danmark.

–På denne måten blir det mer lønnsomt, siden kraftfôr er kostbart, forklarer Kristin.

Hun forteller at metoden nå har kommet for fullt omkring i hele landet.

–Foringsanlegget er automatisert, noe som gjør at arbeidet blir lettere og at dyra blir mindre stresset, forklarer hun.

Potetdriften utgjør den andre halvparten av driften ved Tande gård.

Mens Kristin administrerer driften på garden og har ansvaret for sauene, er det Olaf som har hovedansvaret for potetdyrkingen.

–Vi har utviklet egen emballasje til potetene våre, og har avtaler om levering til Gartnerhallen og til Coop, forteller Olaf.

Merkenavnet Oppdalslam

Etter initiativ fra Kristin, der hun fikk med seg tre andre saueprodusenter, er merkenavnet Oppdalslam etablert.

–Jeg mente det var for dårlig at vi som Norges største sauekommune ikke utnytter produktene våre på en bedre måte, sier Kristin.

Ifølge Kristin er målsettingen til Oppdalslam at produktene skal være så bra at det er interessant for Coop sine butikker i hele landet.

–Vi kan levere så stort volum at det kan være interessant, i tillegg til at vi har et produktet av lam som har gått i fjellet og ikke foret på kraftfôr, legger hun til.

–Det er unikt at vi kan levere lokale råvarer fra Oppdal, lokalt slaktet og produsert ved lokal foredlingsbedrift i Oppdal, sier hun.