Onsdag kveld var elever og foreldre fra 3. trinn fra skolene i Oppdal samlet til et trafikksikkerhetsopplegg. Dette er tredje året de gjennomfører en slik kveld. Opplegget kom i gang etter at Oppdal kommune ble en trafikksikker kommune.

- Målet er å øke bevistheten rundt bruken av refleks og trafikksikkerhet. Vi ønsker at både barn og unge og voksne bruker tiltakene som er tilrettelagt i kommunen, forteller Vigdis Thun, fagansvarlig folkehelse til Opdalingen.

Aleksander Husa fra Oppdal kommune startet opplegget med å fortelle de fremmøtte om hvilke veier han ønsket at barn og unge skulle bruke for å komme seg for eksempel til skolen og andre aktiviteter.

Husa har ansvar for skolevei i kommunen.

Helsesøstrene Hilde Ø. Haagensen og Reidun Wasrud var også til stede, sammen med figurene Gina og Georg. Dette er to figurer som elevene er godt kjente med.

- De hadde et rollespill med de to figurene, hvor de hadde en forebyggende prat om trafikksikkerhet. Det var et artig rollespill og jeg tror både store og små likte å få det med seg. Ungene satte selv ord på ting etter det, sier Thun.

I tillegg var Nettbuss representert på møtet, med Harald Eggen i spissen. Han fortalte om hva som var viktig å huske på når det gjelder trafikksikkerhet med buss.

- Han fortalte om hvor viktig det er å bruke setebelte i buss og at det er lurt å være godt synlig i veien, enten du skal på bussen eller om du går langs veien.

Etter første delen av møtet ble fem fulle busser fylt opp av foreldre og elever. Her var det representanter fra trafikkskolen som hadde ansvar for mørkekjøringsbiten.

- Det var nok mange som fikk seg en tankevekker i løpet av denne turen. Det var forskjellige markører langs ruta både med og uten refleks, lyse og mørke klær, sier Thun.

- Hva betyr en slik kveld for elevene og foreldre i ettertid?

- Det blir synliggjort mye mer i ettertid. De får sett hvor viktig det er og de opptrer annerledes i trafikken, sier hun.

Thun forteller at elevene er kjempeflinke med å tenke trafikksikkerhet.

- De minner gjerne oss andre på at vi må huske refleks. En av grunnene til at vi ønsker å ha dette opplegget for 3. klassingene, er fordi de er utrolige dyktige og allerede kjempeflinke til å gjennomføre tiltak, sier Thun.

- Hvilke tilbakemeldinger får dere fra foreldre og elever etter en slik kveld?

- Tilbakemeldingene er utrolig gode. Vi får mange tilbakemeldinger som går på at de aldri hadde tenkt over det de opplevde. I tillegg viser vi fram hvor stor forskjellen er på refleks og der er det mange som får seg en vekker, sier hun.