Denne uken ble det arrangert temakveld for foreldre og barnehage- og skoleansatte i Rennebu der det ble satt fokus på trygghet for barn og unge i kommunen.

Historieforteller Hege Merakerås startet kvelden med å fortelle om sine erfaringer som mor til en 11- og 14-åring, med litt alvor og mye humor. Merakerås har tidligere opptrådt på lignende arrangement i Oppdal.

Det var tydelig at de frammøtte kjente seg godt igjen i hvordan foreldrerollen ble beskrevet, med de oppturer og nedturer, gleder og sorger som verdens viktigste jobb tross alt medfører; blant annet dette med at man ikke alltid klarer å henge med når ungene vokser til.

Etter en liten pause var det klart for presentasjon av kveldens nyhet, lanseringen av nettstedet tryggirennebu.no.

Her har kommunen samlet informasjon knyttet opp mot forebygging, avdekking, håndtering og etterarbeid i situasjoner der barn og unge er blitt krenket; blitt mobbet, utsatt for overgrep eller andre uønskede handlinger fra andre barn, unge eller voksne.

Man har delt inn nettstedet i informasjon for barn og unge, foresatte, ansatte i barnehage og skole, helsevesen og for alle som jobber med barn og unge på fritida.

Siden er først og fremst en ren informasjonsside og det er smått med illustrasjoner, interaktive tjenester, pedagogiske verktøy eller for eksempel videofilmer som eventuelt kunne ha fenget de som nettstedet først og fremst skal hjelpe; barn og unge.

Den svært enkle utformingen av siden kan likevel ha sin misjon, fordi det er lett å finne fram på for de som Merakerås snakket om tidligere på kvelden; voksne som har problemer med å henge med når det gjelder sosiale medier og alskens app-er.

Ti firkanter med hver sin emnetittel gjør det enkelt å finne fram for den som ikke er så godt vant med internett, men siden er for eksempel ikke spesielt tilpasset smarttelefon noe som de fleste bruker i dag.

Dette er en ren informasjonsside der man for eksempel på barnehage og skoledelen ramser opp hvilke handlingsplaner som gjelder. Dette gir både barn, unge og voksne en innføring i hvilke retningslinjer kommunens ansatte har å jobbe etter.

Her er nettsidens råd til barn og unge for å unngå at de skal unngå å bli krenket:

  • Si fra hvis noe ikke er bra

  • Inkludere alle i aktiviteter (eks. fotball, basket + + +)

  • Respektere hverandre

  • Si "Stopp!"

  • Ikke være redd for å si fra hvis man opplever noe vanskelig, eller ser at noen blir behandlet urettferdig

  • Ta kontakt hvis man ser at noen sitter alene

  • Bry seg om dem rundt seg

  • Vær en god venn

  • Ikke mobb selv

  • Respektere alle

Det spørs om en oppramsing av følgende forebyggende tiltak er med å redusere mobbing og andre krenkelser i kommunen.

- Dette er først og fremst en start på noe vi skal jobbe med videre, forteller Nina Rise Oddan i Rennebu kommune, som understreker at for at man skal få et godt oppvekstmiljø for barne og unge så må alle være med å bidra.

- Barnehagen og skolen er kanskje de viktigste arenaene, men krenkelser finner også sted etter at barna går ut av skolegården, når de er hjemme, når de har fri og når de deltar i fritidsaktiviter.

- Burde ikke informasjonssiden ha vært mer "barnevennlig" enn bare tekst på siden?

- Det kan godt hende og her tror jeg vi må høre med barna og ungdommen hvordan de vil siden skal være. Jeg tror for eksempel det ville være en god idé å høre med elevrådet på skolen hvordan de tenker at deres del av sida bør være, forklarer Oddan som håper at så mange som mulig nå blir nysgjerrig på siden og setter seg inn i innholdet.

Rektor Gerd Staverløkk ved Rennebu Barne- og Ungdomsskole avsluttet kvelden med en oppfordring til alle voksne.

- Dra hjem og finn på noe moro. Vis ungene at man setter pris på det livet man har, gjør noe fordi dere har lyst, ikke fordi dere føler dere må eller bør gjøre det.