- De første par årene etter at Skifer Hotel åpnet måtte vi tilkalle politiet nesten hver helg under julebordsesongen på grunn av uønsket opptreden fra noen av gjestene. Det har blitt mye bedre med årene, og i fjor kan jeg ikke huske at vi ringte politiet en eneste gang på grunn av julebordbråk, forteller restaurantsjef Nina Eithun til Opdalingen.

Nulltoleranse

Restaurantsjefen har nulltoleranse når det gjelder seksuell trakassering ovenfor sine ansatte, men hun understreker også at det er viktig å vite hvilken bransje man jobber i.

- Seksuell trakassering skal ikke aksepteres, men jobber man som barkeeper eller servitør så bør man også ha et bevisst forhold til at man jobber med mennesker som drikker alkohol. Det vil alltid oppstå episoder der noen går for langt, og da må man være tydelig på at dette er noe man ikke aksepterer, mener Eithun.

- Ofte er det ikke klapset på rumpa eller en overivrig klem som er det verste. Om gjesten ellers er i godt humør så er det ikke så ille, det er når det går over til det verbale at det kan bli ubehagelig, mener restaurantsjefen.

- Det som blir sagt er mange ganger mye verre enn det som blir gjort. Og så er det slik at gjester som blir nektet servering, ofte utagerer med å bli slibrige og ekle, noen ganger voldelige, forteller Eithun.

Hun forklarer at når ansatte blir truet med eller utsatt for vold, så starter det ofte med at et par krangler seg imellom og så går frustrasjonen til slutt ut over dem som jobber på stedet.

Eithun forteller at det er like mange kvinner som menn som noen ganger går over streken; og at også de mannlige servitørene blir utsatt for seksuell trakassering.

- Ja jeg vil si at det er 50/50 når det gjelder hvem det er som går over streken, mener Eithun. - Kvinnfolka er ikke noe bedre enn mannfolka, men det er som regel de godt voksne damene som tar seg friheter, mens når det gjelder mennene så spiller tydeligvis alder ingen rolle.

Den pågående #metoo-kampanjen setter søkelyset på seksuell trakasering i jobbsammenheng, ikke bare fra gjester, men også overordnede.

Nina Eithun forteller at hun i sin karriere har jobbet både i Oslo, Trondheim og Oppdal og at hun selv har vært heldig. Hun har aldri selv vært utsatt for trakassering i jobben, noe hun mener skyldes at hun har jobbet på seriøse arbeidsplasser med serøse sjefer.

- Dessuten er det viktig å vise tydelig hvor grensa går. Skulle man bli utsatt for en useriøs sjef som tar seg til rette så må man si i fra med en gang, og det er synd å si, men man må si nei og sette grenser selv om man risikerer å miste jobben, mener Eithun.

Nektes servering

- Hva gjør du når en servitør føler seg trakassert?

- Når noe sånt skjer kommer servitørene til meg og som regel flytter jeg dem da over på en annen serveringssone og så tar jeg også opp problemet med gjesten. Uten unntak blir gjesten nektet servering resten av kvelden, og de andre gjestene i selskapet merker seg dette, så da blir det som regel slutt på tullet.

- Hvordan reagerer gjester som blir konfrontert med at de har oppført seg upassende?

- De aller fleste ber om unnskyldning og forteller at det ikke var meningen å være ufine. Noen gjester velger også å kontakte servitøren for personlig å be om unnskyldning. Det er svært få gjester som virkelig mener å være ekle, og det er viktig for oss som jobber å huske på. Og skulle det oppstå en situasjon som er ubehagelig så må man være klar og tydelig på hvor grensen går. Dersom man ikke takler å gjøre det i denne jobben, så bør man velge et yrke der man unngår å jobbe med folk som drikker alkohol.

Eithun mener at én av grunnene til at forholdene har blitt bedre er at mange bedrifter setter krav til sine ansatte om å oppføre seg. Det er også blitt mindre fri drikke på slike tilstelninger, noe som gjør at flere ikke drikker seg sanseløst fulle og dermed har det meste av de sosiale sperrene på plass.

- Jeg tror også at fokuset på dette problemet den siste tiden er med å bevisstgjøre folk, det er faktisk ting som ikke lengre er akseptable, og det gjør at folk oppfører seg, mener Eithun.

Restaurantsjefen berømmer også politiets tilstedeværelse som hun mener virker preventivt.

- Utelivet i Oppdal og politiet har fått en fin dialog. De dukker opp, tar seg en kopp kaffe og er synlige, og det gjør at folk oppfører seg bedre og gjør at vi som er på jobb føler oss tryggere, forteller Nina Eithun.