9. og 10. trinns elever ved Vollan skole som er en del av natur, miljø og villmarkslinja, har i høst fått et nytt tilbud i skolehverdagen. I samarbeid med Opdal og Midtbygden skytterlag har ti elever skyting som valgfag, og onsdag var de i gang på skytebanen i Oppdal.

–Konsentrasjonslæring og mestring er viktig for alle elever. Våpenhold er jo også veldig aktuelt her i distriktet, hvor jakt og friluftsinteressen er stor, forteller rektor ved Vollan skole, Thorleif Skavern til Opdalingen.

Trigger konsentrasjonen

Elevene har noe ulik inngang til undervisningen, for mens noen har vært på jakt, er det for andre første gang de håndterer våpen. Rivaliseringen mellom kjønnene er også i gang, og guttene, som allerede har skutt da avisa stikker innom, hevder bestemt at dette er lett match.

–Vi bedre enn jentene, i hvert fall foreløpig, sier Simon, Harald, Jonas, Åsmund og Andreas etter å ha skutt hver sin runde.

Lett for dem å si, i og med at Hanne, Martha Louise, Esther Emilie, Oline og Sara ennå ikke har skutt.

–Vi er mye flinkere enn guttene til å konsentrere oss, de tenker actionfilm og plaffer bare løs, sier jentene selvsikkert og legger seg til rette på standplass under overoppsyn av Arnt E. Gorset fra skytterlaget.

Gorset gir jentene delvis rett i sin påstand.

–Jenter tar det oftest først, de har nok noen egenskaper som går på ro og konsentrasjon som guttene ikke har, tror han.

Samarbeid skole-skytterlag

På den andre siden er det ifølge instruktøren ikke så mye "skvaldring" blant gutta, så når det kommer til stykket går det vel sånn noenlunde opp i opp.

Rektoren skryter av samarbeidet mellom skole og skytterlag.

–De har et fantastisk anlegg her, og så stiller de velvillig opp med instruktører, der de kjører full pakke med våpenkunnskap, sikkerhet og teknikk. Full pakke, sier Skavern.

Rekruttering

Skytterlagets representant forteller at det er lett å stille opp når forespørselen kom, og at dette opplegget er en vinn vinn situasjon for alle parter.

–Det er jo liksom vi som skal kunne dette her, og vi sier selvsagt ja når skolen spør. Vi er også opptatt av rekruttering, sier han, og drar like godt i gang en konkurranse mellom elevene.

–Nå skal dere skyte fem skudd på to minutter. Bruk den tiden dere trenger, for dere har god tid. Den første som oppnår fullt hus, og den som får best poengsum, skal få et krus fra Landskytterstevnet 2013, sier han, og beordrer jentene til å lade våpen.