Om lag fem prosent oppgir at de føler seg mobbet på jobben. Mange flere opplever ubehagelige konflikter eller mer enkeltstående episoder. Å forebygge eller håndtere mobbing krever handling fra arbeidsplassens side. Dette skriver nettstedet idebanken.org.

Leder i Oppdal Næringsforening Stein Mellemseter uttaler til Opdalingen at mobbing på arbeidsplassen ikke kan aksepteres. Han mener at det verken er bra for den som rammes eller for arbeidsmiljøet og bedriften.

- Jeg ønsker alle initiativ med fokus på å motarbeide mobbing velkommen. Om noen av våre medlemmer ønsker at vi setter fokus på mobbing er dette helt klart noe ONF kan tenke seg å gripe fatt i, sier Mellemseter.

ONF-lederen forteller at han også støtter initiativet fra Oppdal kommune om et større fokus på mental helse, noe som er en viktig del av helheten blant annet når det kommer til mobbing.

- Mobbing sliter på folks mentale helse, og dette er noe vi må jobbe for at ikke skal skje, mener Mellemseter.

Idebanken.org skriver videre på sine hjemmesider at vilkårlig erting og fleiping mellom arbeidskamerater er ikke mobbing. Enkeltstående konfliktepisoder eller ubehageligheter på jobben er heller ikke mobbing. Vi snakker altså ikke om mobbing når medarbeidere fra tid til annen blir sinte på hverandre eller erter hverandre på en vennskapelig måte.

Hva er mobbing?

Mobbing er noe langt mer alvorlig. Det dreier seg om situasjoner på arbeidsplassen der en person over lengre tid utsettes for negativ behandling fra en eller flere i arbeidsmiljøet, og der personen som rammes har vanskelig for å forsvare seg mot disse handlingene (Einarsen, Raknes, Matthiesen og Hellesøy 1994, side 20). Slik behandling oppleves som krenkende og kan forekomme i ulike former. Eksempler på negativ behandling er at noen snakker bak ens rygg, å bli latterliggjort eller fleipet med på en respektløs måte, eller å bli satt til å utføre arbeidsoppgaver som er nedverdigende.

Systematisk og vedvarende

Det er et viktig kjennetegn ved mobbing at de negative handlingene rettes mot ett eller flere individer gjentatte ganger, og at det skjer over tid. Hvor ofte og hvor lenge behandlingen skjer avgjør hvor vanskelig og utrivelig arbeidssituasjon blir for den ansatte.

Enkelthandlinger kan også være så grove at de langt overgår hva som er påregnelig for en arbeidstaker. Slike situasjoner omfattes av arbeidsmiljølovens begreper "utilbørlig opptreden" og "krenkelse av integritet og verdighet".

Ubalanse i styrkeforholdet

Mobbing kjennetegnes ofte av en opplevd ubalanse i styrkeforholdet mellom mobber og offer. Den som blir mobbet makter ikke å forsvare seg eller ta igjen mot dem som mobber. Slik ubalanse i styrkeforholdet kan skyldes både organisatoriske, økonomiske, sosiale, fysiske eller personlige forhold. Ubalansen kan også utvikles underveis i en konflikt, for eksempel når den ene parten vinner omgivelsenes støtte, eller når offeret ikke klarer å stå imot angrepene.

Kilde: Idebanken.org.