Under kommunestyremøtet i Melhus er det blitt flertall for å kutte ut Lerkrysset og det før avstemninga startet.

Debatten tok over en time, og alle partiene la fram sitt syn.

- For et utrolig morsomt kommunestyre. Dette har vært en vanskelig sak. Det er uvanlig at det er et så taleført kommunestyre. Miljøpartiene vil ha vei. Det er mer som taler for at vi får det bedre uten kryss på Ler, sa Jan Frode Hatlen (V).

Knappest mulig flertall

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) konstaterte etter å ha konferert med gruppelederne, at det ikke var flertall for formannskapets innstilling om at Lerkrysset skal beholdes. Under avstemninga stemte av 18 av 37 representanter for Lerkrysset. Det ble altså ikke flertall for Lerkrysset. Bare Arbeiderpartiet og Melhuslista stemte for Lerkrysset, mens resten mener at krysset kan utgå.

Det ble heller ikke flertall for Nye Veier skal anmodes om å se på om færre enn fire felt på ny E6 kan være aktuelt. Dette var et forslag fra Kristelig Folkeparti.

Forrige tirsdag var det flertall for Lerkrysset, og flertallet forsvant etter at Kristelig Folkeparti ikke lenger ville støtte krysset.

Argumenter i debatten mot Lerkrysset var momenter som bruk av dyrkajord, utforming av krysset og kryssing av Gaula. Nye Veier mener at Lerkrysset totalt vil ta 200 dekar dyrkajord og vil koste 375-400 millioner kroner.

- Jeg har ingen tro på at Ler vil bli en bakevje, sa Lisbeth Tiller (Frp) som selv bor på Ler.

Anne Sørtømme (SV) sa at E6 for lengst hadde fått en dimensjon som var helt uspiselig for SV, og at den beste løsninga hadde vært å flytte veipenger til jernbanen. Om Lerkrysset sa hun:

- For meg virker det grotesk å bruke så mye jord og gårdsbruk for å spare noen minutter.

Flere av representantene fortalte hvordan de opplever dagens E6, og Sørtømme sa at det var helt tilfeldig at hun er i live fordi hun har måttet svinge ut i grøfta for å unngå trailere.

Bjørn Lyngen (Ap) var for Lerkrysset, og han beskrev hvordan det er som fastlege å være med ambulansen når en kritisk syk pasient skal til sykehuset.

- En lærer seg å hate fartshumper i Ler sentrum.

Underveis i debatten sa flere representanter at det har vært et sterkt press fra flere kanter. Ordfører Gunnar Krogstad sa i debatten at dagens vedtak er et svar på en henvendelse fra Nye Veier om å spare,og at reguleringsplanene for E6 vil komme senere. Nye Veier har tidligere varslet at de vil komme med en reguleringsplan der Lerkrysset uansett ikke er tegnet inn.

Fire representanter meldte seg inhabile, og dette skyldtes at de har eiendommer som kan bli berørt av veilinja.

Fornøyd med vedtaket

Prosjektdirektør Johan Arnt Vatnan i Nye Veier er blant dem som spent fulgte debatten fra tilhørerbenken.

- Jeg synes vedtaket var positivt for E6 sør, og jeg tror dette ble et godt vedtak for Melhus. Jeg har respekt for synspunkter for og imot Lerkrysset. Det viktigste er at det ønskes vei, sier Vatnan til Trønderbladet.

I debatten vanket det harde ord mot Nye Veier, og selskapet fikk høre at det var udemokratisk, kommer med skremselspropaganda og driver med historieforvrenging og hersketeknikker. Det avviser Vatnan og han mener at samarbeidet er godt. Neste trinn nå er ifølge Vatnan, oppstartsmøte med Melhus kommune i neste uke om reguleringsplaner, og målet for Nye Veier er oppstart for E6 Melhus sentrum-Kvål i 2019.

Vatnan avviser at det var han som fant på å kalle melhuspolitikerne for Ole Brumm, og sier at han ikke vet hvem det var. Under en næringslivsfrokost ble melhuspolitikerne omtalt som Ole Brumm fordi Nye Veier mener at melhuspolitikere sier ja takk til både Lerkrysset og rask oppstart for E6.

Om prioritering

E6 Melhus-Ulsberg ligger nesten helt på bunn på Nye Veiers prioriteringsliste, og i midten av desember skal Nye Veier ha møte der det blir prioritering av utbyggingsrekkefølgen for de veiprosjektene selskapet har.

Nye Veier har ikke hånd om E6 i Soknedal der Statens vegvesen er i full sving med å bygge vei.

- Vi kunne ha startet i alle fall samtidig og kanskje et halvt år før i Soknedal enn vegvesenet, sier Vatnan.

Svært mange fulgte debatten i kommunestyresalen.