Idedugnaden utspinner seg fra helsedirektoratet, som sammen med KS og Helse- og omsorgsdepartementet har startet opp «Program for folkehelsearbeid». Over 60 deltakere hadde tatt turen til Oppdal kulturhus og Vigdis Thun forteller at hun var kjempefornøyd med oppmøtet.

I Oppdal er det satt ned en styringsgruppe og den består av Tove Børseth (styrer i Høgmo barnehage), Torunn Haugen (inspektør ved Aune barneskole), Vigdis Thun (fagansvarlig folkehelse), Dordi Aalbu (rådgiver oppvekst i Oppdal kommune), Tove Rosset (leder PP-tjenesten/pedagogisk psykologisk rådgiver) og Nina Mjøen (helsesøster og leder for skolehelsetjenesten).

– Midlene går gjennom fylkeskommunen og Oppdal kommune er en av få kommuner i Trøndelag som har fått midler. I 2017 får vi 200.000 kroner og vi har fått lovnad om minst 200.000 kroner i tre år framover, forteller Vigdis Thun.

Med seg på laget er også forskningsmiljøet. Til idédugnaden var også Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) til stede. I tillegg var representanter fra Frøya kommune også til stede.

– Dagen ble utrolig bra og vi fikk et engasjement og innsats som var helt utrolig. Dette har vært en dag med samfunnsutvikling på høyt nivå. Barn og unge er vår viktigste ressurs og viktig å planlegge hvordan de skal ha det, forteller Thun til Opdalingen.

Positive tilbakemeldinger

– Når vi sitter å evaluerer dagen, så er dette samfunnsutvikling på høyt plan, vi tok tak i Oppdals viktigste ressurs. Det var også noe fylkeskommunen også påpekte avslutningsvis på fredag, sier Thun.

Hun forteller videre at prosjektet skal legge til rette for at barn og unge skal bli robuste og en ressurs i voksen alder.

– Det er ikke bare arealplan og trafikksikkerhetsplan som er viktig. Dette prosjektet er roten til samfunnsutvikling, sier hun.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært etter fredagens opplegg?

– Jeg pratet med mye folk etter dugnaden og jeg har fått utrolig positive tilbakemeldinger. Vi har fått tilbakemeldinger på at dette er et utrolig viktig arbeid og at de gleder seg til fortsettelsen, sier Thun.

– Ungdommens stemme er viktig

De påmeldte ble på forhånd satt opp i åtte grupper, hvor hver gruppe skulle komme fram til ideer som skulle skrives ned på en plakat. Deretter ble plakaten(e) hengt opp på veggen i lokalet.

– Vi fikk inn mange gode ideer og det er mye vi kan bygge videre på det vi har fra før, sier Thun.

Prosjektet het i utgangspunktet "Det skal en hel landsby til å oppdra et barn". Flere av ideene de fikk inn var å kalle prosjektet noe annet, hvor forslaget var å bytte ut landsby med fjellbygd. Det synes styringsgruppa og de fremmøtte var en god idé.

– Fjellbygda er et godt ord for Oppdal, sier Thun.

Thun forteller at hun var veldig imponert over ungdommene som hadde tatt turen. Ovedie Bjørndalsseter i 9. klasse la fram gruppa sitt syn i plenum og Thun sier at det er viktig å få frem ungdomsstemmen.

– Ungdommen som var med fortalte i ettertid at de følte at de kom til ordet og fikk sagt sitt og at de ble hørt, og det synes vi er kjempeviktig, sier Thun.

I dette prosjektet er det to store satsingsområder som styringsgruppa ønsker å ha et fokus på, og det er styrking av foreldrerollen og livsmestring. Thun sier at de fikk inn mange gode ideer på begge områdene.

– Noen av ideene som kom inn var styrking av ungdomsklubben, livsmestring på timeplanen og å finne en fritidsarena for alle. I tillegg var det flere ideer som gikk på styrking av psykisk helsearbeid inn i frivillige lag og organisasjoner. Flere ønsket en møteplass for frivillig sektor, hvor man blant annet kunne møtes for å utveksle erfaringer, sier hun.

– Vi skal ta tak i alle ideene

– Hvordan blir veien videre?

– Nå skal vi i styringsgruppa sette oss sammen å organisere ideene. Vi kommer til å ha jevnlig kontakt med alle som har vært med på idédugnaden. Vi lover å ta tak i alle ideene, men hvordan vi skal gjøre det vet vi ikke enda. 5. desember skal vi ha en klar plan videre som vi skal sende inn til fylkeskommunen, sier hun.

Oppdal kommune har blitt en pilotkommune for dette prosjektet og er det første i Trøndelag som gjennomfører dette.

– Hele prosjektet handler om en holdningsendring. Vi skal jobbe med den friske befolkningen og gjøre den sterkere, sier hun.