Oppdalsbanken og Oppdal helselag har gått sammen og gir bort hjertestarter til grendene i bygda. Mandag kveld var det Lønset helselag som fikk sin hjertestarter.

– Dette er et veldig godt prosjekt og som kom fram i forbindelse med gavetildelingen vi har vært år. Oppdalsbanken er til for lokalsamfunnet og vi skal finne gode prosjekter som dekker alle kretsene og som kommer alle til gode, forteller banksjef Gro Furunes Skårsmoen til Opdalingen.

Johan Vindal er leder i Oppdal helselag og han forteller at det er viktig å få hjertestartere ut i distriktet.

– Det begynner å bli mange hjertestartere i sentrum, så da er det viktig at lokale helselag i grendene får hver sin hjertestarter. I tillegg må alle være flinke til å registrere de i i hjertestarterregisteret, slik at flere får vite hvor nærmeste hjertestarter er, sier han.

Apparatet er kjøpt fra en kjent leverandør som leverer til Helse-Norge.

– Dette er en hjertestarter som skal vare i mange år, sier Vindal.

Bidratt med 120.000 kroner

Tilsammen har Oppdalsbanken bidratt med 120.000 kroner for seks nye hjertestartere. En hjertestarter koster 20.000 kroner. Vindal forteller at alle som vil, skal nå få et førstehjelpskurs.

– Når banken er så raus, så må ikke vi være noe dårligere. Derfor ønsker vi å arrangere førstehjelpskurs, hvor det er Rolf Petersen i ambulansetjenesten som står for kurset. Vi kan også utvide kurset for dem som vil lære om hjertestarter og hvordan den funker, sier Vindal.

Mandag kveld var det 15 personer som tok turen til Lønset samfunnshus for å få et førstehjelpskurs. Noen hadde vært på et slikt kurs tidligere og alle satt pris på å få en oppfriskning av hva du må gjøre om du havnet i en situasjon hvor du måtte utføre hjerte- og lungeredning.

– Det er veldig lurt å holde kunnskapen ved like. Det kan være lurt å ta et oppfriskningskurs hvert tredje år, sier Petersen.

Han har jobbet i ambulansetjenesten i over 40 år.

– Hva er det folk synes er det vanskeligste med å bruke en hjertestarter?

– De aller fleste er skeptisk på elektronikken og støtet, for det kan være ganske kraftig. Men en hjertestarter er så godt som hundre prosent trygg og du får ikke til å overprøve den, sier han.

– Hvordan skal du oppbevare en hjertestarter?

– Den må oppbevares lett tilgjengelig og det blir opp til hvert lokallag å finne en løsning på hvor den skal plasseres, sier Vindal.

Marit Donali Hoel fra Lønset helselag mottok hjertestarteren fra banken på vegne av helselaget og hun forteller at de skal plassere den i servicebygget ved kirka, for det er alltid åpent.

- Gledelig at så mange tok turen

– Denne gaven er storsinnet av Oppdalsbanken. Det er en stor gave til distriktene, sier Vindal.

Vindal forteller at det var Elin Bretten som kom med forslaget om å gå til innkjøp av hjertestartere. Det har vært mye snakk om demens i helselaget, men nå ønsker de også å rette et fokus på hjertet.

– Det er derfor veldig gledelig å se at så mange tok turen på kurset i kveld. Dette er det første kurset vi har i år og vi satser på at det blir flere utover neste år, sier Vindal.

På kurset fortalte Rolf Petersen om forskjellige situasjoner som kan oppstå på et ulykkessted og hva man bør tenkte på. Deltakerne fikk også prøvd seg på hjerte- og lungeredning på hver sin dukke mens Petersen gikk rundt å instruerte slik at de gjorde det rett.