Oppdal kommune har gitt Oppdal klatre- og fjellsportklubb idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning til å anlegge et klatreanlegg i SIVA Oppdal Innovasjonssenter som nå er under planlegging i det nye sentrumskvartalet mellom Aunasenteret og Møllen Restaurant og Pizzeria / Oppdal Blomsterforretning.

- DSlik godkjenning er noe de må ha for å kunne søke om spillemidler, forteller kulturkonsulent Sjur Vammervold i Oppdal kommune til Opdalingen.

Han forteller at godkjenningen går ut på om anlegget er hensiktsmessig utformet og om kravene til universell utforming er overholdt.

Innendørs tauklatring

- Et annet krav for å søke spillemidler er at tiltaket inngår i kommunens delplan for idrett og fysisk aktivitet, forteller Vammervold.

Ifølge Vammervold vil forslag til revidert delplan for idrett og fysisk aktivitet bli lagt fram for kommunestyret i møte 13. desember.

- Da blir det opp til kommunestyret å ta standpunkt til om klatreanlegget skal tas inn i planen.

Han forteller at kunstgressbanen på Midtbygda samtidig vil bli foreslått tatt inn i planen.

- Tauklatring innendørs er noe vi ikke har fra før, så et slikt klatresenter vil være et flott tilskudd til aktivitetstilbudene i Oppdal, sier Vammervold.

Av søknaden fra Oppdal klatre- og fjellsportklubb fremgår det at klubben vil leie lokalene i det nye innovasjonssenteret, og at klatreanlegget som starter i kjelleren på bygget vil gå over flere etasjer.

Gulvflaten i klatreanlegget er på over 120 kvadratmeter, og kravet til klatreflate er på minimum 120 kvadratmeter. I kjelleren er det også vist en buldrehall på nærmere 123 kvadratmeter i forbindelse med klatrehallen.

Kulturdepartementet har i sin veileder for klatreanlegg fastsatt føringer og krav til klatrevegger og buldrevegger, der det fremgår at klatreveggen må være minimum 12 meter bred, med et overheng på minimum fem meter og fri takhøyde på minimum 12 meter, noe som ifølge Vammervold er oppfylt i planene som er framlagt.

Helårstilbud for unge

Klubben har budsjettert med 8.000 brukere, og det vises til at hallen midt i sentrum vil bli godt synlig for alle som beveger seg her, noe de mener vil føre til økt besøk i forhold til sammenlignbare anlegg som ikke er så synlige for forbipasserende. Det fremgår at Moldeveggen har rundt 8.000 besøkende årlig, mens Orkdal har 12.000 (2015).

Klatreklubbens buldrerom i lokalene til Oppdal Sten hadde i 2016 nesten 1.300 solgte inngangsbilletter og 42 solgte sesongkort, uten noen form for markedsføring. Med synlighet i sentrum og god markedsføring mener klubben at besøket kan mangedobles.

«Idretten trenger et uorganisert helårstilbud i Oppdal. Spesielt for barn og unge er tilbudet dårlig.», skriver Oppdal klatre- og fjellsportklubb i sin søknad, og viser til at et klatresenter vil være et viktig supplement til de eksisterende idrettsanleggene i Oppdal.

Gavmilde givere

- Vi har lenge hatt et ønske om å få til noe slikt, forteller leder i Oppdal klatre- og fjellsportklubb Rune Kvalsnes til Opdalingen.

- Dette har vært målet vårt helt siden vi etablerte klubben i 2001.

Kvalsnes forteller at de delvis har løst behovene underveis med buldrevegger, først i Grønt Hus, og fra 2008 i bygget til Oppdal Sten, i andre etasje over bowlingen.

- Men drømmen vår har hele tiden vært å få til en innendørs mulighet til å klatre med tau, sier Kvalsnes, som forteller at klubben ble invitert til å bli med inn i prosjektet.

Oppdalsbanken har allerede gitt et tilsagn om tilskudd på hele 700.000 kroner fra bankens gavefond, og Vertical Playground AS (VPG) har gitt tilsagn på et tilskudd på 400.000 kroner. Banken har i tillegg gitt et lånetilsagn til klubben.

- Dette er veldig positivt, men vi vil trenge enda mer for å kunne realisere planene.

- Vi er sikre på at et slikt klatreanlegg midt i sentrum vil bety mye for Oppdal, avslutter Kvalsnes, som er spent på de endelige planene for det nye innovasjonsbygget i sentrum.

Alle tegningene: Pir II Arkitekter