Statistikk fra Organisert beitebruk viser oversikt over sau og storfe på beite i utmark i sommer. Tallene er for søknader per 8. november i år.

I sommer ble det samlet sluppet 48.492 sau på beite i Oppdal. Det er en økning fra i fjor da 46.925 dyr var på beite.

- Det har heller aldri før vært så mye sau og lam på beite i Oppdal, men enda er det beite nok til flere. Utmarksressurser i bruk er det beste, sier fagansvarlig landbruk i Oppdal kommune, Gro Aalbu, til Opdalingen.

Økningen for storfe på beite er enda større. I sommer gikk 457 storfe på beite. I 2016 var tallet 274.

- Det er veldig gledelig at antall storfe i organisert beitebruk er nesten doblet. Det er flott med mer storfe i utmark og kjempelurt å få det inn i organisert beitebruk, sier hun.

Tapstallene for sau og lam er derimot dystre. 3.439 sau er meldt tapt etter sommerens beite. I fjor var tapstallene 2.383 sau. Forrige gang tallene bikket 3.000 var tilbake i 2003.

- Det har aldri vært så høye tapstall – hverken i prosent eller antall. Beitelaga har laget en oppsummering om sesongen i sitt beitelag. Ut fra meldingene er det observert både ulv, jerv, gaupe og ørn i beiteområdene i sommer, opplyser Aalbu.

- Det er blitt funnet mange kadaver, og en god del er funnet tidlig nok til å kunne dokumentere tapsårsak. Jerv er største skadegjører, men det er dokumentert tap til både gaupe og ørn, sier hun.

Ifølge Aalbu har tre beitelag søkt om ekstraordinært tilsyn på grunn av urovekkende forhold i sommer. Det er også gitt skadefelling av jerv i østfjellet. Det ble også felt en jerv der 10. september på første dagen i lisensjakta.