Norges eldste hytteprodusent ser fremover og ønsker å være i forkant og satser enda mer på bærekraftig utvikling. Aktiviteten i Berkåk sentrum er høy, og optimismen er stor.

- Vi har nylig ansatt fire nye medarbeidere og det er stor aktivitet i bedriften. Det har skjedd mye i det siste, sier daglig leder i Sande Hytter, Andreas Pütz til Opdalingen.

Pütz og hans medarbeidere tenker mye på hvordan de skal jobbe mest mulig bærekraftig. Et av tiltakene er at de alltid benytter seg av lokale samarbeidspartnere.

- Vi er ikke flinke nok til å samarbeide, her ligger det masse muligheter. Vi er konsekvente på bruk av lokale leverandører fordi vi vet at kvaliteten er på topp, sier Pütz.

Produksjonslinjene ved Sande er delt i fem; en på laft, en på bindingsverk, en på ferdigelement og to linjer på takåser. Det er også lagt opp til betydelig kortere transportvei, der leveransene går direkte ut til byggeplassene.

Reduserer energibehovet

Firehundre tusen kilowatt brukes årlig til produksjonen og på å holde lokalene på industriområdet varme, et energibruk som Sande nå ønsker å redusere betydelig.

- Vi har selv masse kapp, og ved å utnytte dette, klarer vi å produsere nok varme til oss selv. Vi reduserer energibehovet med 70 prosent, fra 400 til 100 000 kW, sier Pütz.

Sande har utfordret seg selv til å lage mindre hytter. Intensjonen er å lage gode løsninger på relativt få kvadratmeter, såkalt "living in small places".

- Vi løfter det fra makro til mikro. Alle nye hyttemodeller fra oss er fullt ut funksjonelle, helt fra 38 kvadratmeter og opp til over 100 kvadratmeter i og med at de er modulbasert, forklarer Pütz.

Nytt og miljøvennlig hyttekonsept

Sande Hytter samarbeider med Selberg Arkitekter og utbyggerne i Mjuken Hyttegrend, der grunntanken er bærekraft, tilpasning og effektivitet. Modellen som benyttes er inspirert av gammel seterkultur, og taket er laget for solenergi.

Det tenkes bærekraft hele veien, og plasseringen like utenfor sentrum gjør at man kan ta kollektivtransport fra byene, og bare være en kort gå- eller sykkeltur unna hyttedrømmen.

Den enkle tilgjengeligheten, gode sol- og utsiktsforhold, ferdig tilrettelagt infrastruktur, rikelig mulighet til aktivt friluftsliv sommer som vinter, og bærekraft i alle ledd, er med på å gjøre hytteprosjektet i Mjuken Hyttegrend attraktiv, sier Aleksander Pütz.

I mellomeuropa er det vanlig å dele på boder og badstu i hyttefelt, noe som også er planlagt i Mjuken.

- Vi må ikke nødvendigvis ha alt selv, og på denne måten sparer vi masse plass, sier daglig leder Andreas Pütz ved Sande Hytter.