- Eventyrfortellingen om den gode kommuneøkonomien stemmer ikke, sier leder i Stortingets kommunalkomitè, Karin Andersen (SV).

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) på sin side, hevder at kommunene har fått større handlingsrom og vekst under den nåværende regjeringen.

Det er Kommunal Rapport som skriver dette.

Kommunal Rapport har foretatt en undersøkelse, der 52 prosent av landets kommuner varsler en reel redusert bemanning neste år. Dette til tross for at Kommune-Norge sannsynligvis får et godt økonomisk resultat i år, for tredje år på rad.

Karin Andresen mener regjeringen har prioritert skattelette foran god eldreomsorg og skole.

- De vender det døve øret til de kommunene som forteller hva de har måttet kutte for å få tallene til å se penere ut. Mange har kuttet til beinet, sier hun til Kommunal Rapport.

Ordfører Ola Øie i Rennebu konstaterer at hans kommune slett ikke står alene om å gå trangere tider i møte.

- Vi er ikke alene. Spesielt innen helse og omsorg må vi se på om vi kan gjøre ting annerledes, uten å gå på akkord med kvaliteten. Men da må vi ville det, sier han.

- Det kreves en stor grad av involvering i organisasjonen for at vi sammen finner måter å gjøre ting på. Budsjettsituasjonen og økonomien vår er krevende, men vi må budsjettere og legge til rette for fremtiden, sier Øie.

Kommunalministeren mener det er naturlig at kommunene gjør som staten og reduserer byråkratistillinger for heller å styrke bemanningen i velferdstjenestene.

- Kommunene har hatt rekordresultater de siste årene, men må forberede seg på tøffere tider. Kutt byråkrati, sier Jan Tore Sanner.

Rennebu kommunestyre skal denne uken behandle kommunebudsjett 2018, samt økonomiplan 2018 - 2021.  Sakspapirene ligger ute på kommunens hjemmesider.