Tiltakshaver Oppdal Skiheiser AS har søkt om dispensasjon fra arealformål i gjeldende reguleringsplaner for etablering av 14 snøkanoner langs stolheisen «Håkerekspressen» i Vangslia. Under bygningsrådsmøtet 20. november i år behandlet bygningsrådet saken, hvor de vedtok at det gis videre rammetillatelse for etablering av snøkanonanlegg.

I vedtaket står det blant annet at det må utarbeides en egen plan for drenering og håndtering av vann og at de nødvendige privatrettslige tillatelser må være på plass før igangsettingstillatelse kan gis.

Ola Skarsheim (Sp) kom med et forslag om et tillegg til kulepunkt fire, som ble enstemmig vedtatt. Tilleggsforslaget gikk blant annet ut på at snøkanoner begrenses ned til kanon seks.

Oppdal Skiheiser AS har nå klaget på vedtaket og klagen skal behandles i bygningsrådsmøtet på nyåret. I dag var bygningsrådet på befaring i området hvor Oppdal Skiheiser ønsker å sette opp snøkanoner.

Storstilt utbygging

Heissjef Arnulf Erdal møtte bygningsrådet og innledet befaringen med å fortelle at man skal lage snø når det finnes en mulighet for det.

- Vi har gjort en enorm jobb i høst. Vi har til nå produsert snø i seks uker og på dentiden har vi fått lagt snø i hele Vangslia og vi har også fått til en god del snø i Stølen og Hovden. Til sammen har vi lagt 400.000 kubikkmeter med snø. Det er den samme mengden det vil ta å fylle E6-en i en fem meters bredde og en meters høyde i rundt en mil. Å produsere så mye kunstsnø, er nødvendig. Vi hadde ikke kunne åpnet en eneste bakke kun på natursnø. Uten kunstsnø hadde vi ikke fått til noen ting, sier Erdal.

De siste seks årene har Oppdal Skiheiser AS gjennomført en stor utbygging på produksjonsutstyret i Vangslia og Stølen. De har også bygd ut cirka 120 snøpunkter på disse årene.

- Det er alfa omega for å kunne klare å få anlegget i drift, sier han.

- Vi har også noen gjester som ikke forstår hvorfor vi ikke klarer å åpne resten av anlegget raskere. Fra vår side er det prioriteringer og Vangslia har det største produktet. Men vi har et hovedmål og det er til jul, som er den første høytiden i sesongen. Til da prøver vi å ha et godt anlegg, sier Erdal.

Det er flere år de ikke har klart å fått med seg Hovden og Stølen til jul og at de har måtte vente til å åpne på nyåret.

Har levert plusstall siden 2011

Håkerheisen ble bygd for 10-12 år siden og den har blitt brukt lite i de årene som har gått. Håkerekspressen har på grunn av snøfattige vintre i stor grad vært ute av drift de siste sju årene. Tiltakshaver opplyser om at stolheisen kun har vært i drift i 560 timer de siste sju årene, og opplyser videre om at dette tallet burde vært antall timer per år.

- Håkerekspressen er en fin heis og ligger i et fint område og vi skulle gjerne sett at den hadde vært mer brukt, sier Erdal.

De helgene de har kjørt heisen, har de hatt mellom 2500-4000 personturer per dag. Tekrokheisene i Vangslia er Oppdals viktigste heiser og har rundt 10.000-12.000 personturer hver helg. Stolheisen på nedsiden i Vangslia har mellom 3500-5000 personturer per dag på store dager.

- I Vangslia er det ganske fullt på helg og store dager og det hadde vært greit å bruke Håkerområdet som et avlastningsområde, påpeker Erdal.

Kari Toftaker (Sp) ønsket å vite mer om tanken videre for Håkerområdet og om det var mulighet for å kunne sette opp en barneskiheis i området.

- I alle de årene vi har vært i drift siden Wenaas kom tilbake i 2011, har vi levert plusstall. Det har vi puttet tilbake i snø, utstyr og vedlikehold. Jeg kan ikke si med ærlighet at Wenaas ikke vil komme til å gjøre noe om fem eller ti år. Men fra min side hadde det vært et ønske å få til noe, men jeg sitter langt unna pengesekken, sier han.

Heissjefen forteller at de prøver å kjøre heisløpet ut i fra det de vet de har av gjester.

- Det er ikke så mye folk i bakken fra mandag til fredag, men det er de som kommer tilbake fast hver helg og i høytider. Ja, vi har et litt for svakt barnetilbud og det må vi prøve å få gjort noe med, sier han.

Et sterkt behov

Søknaden om å få sette opp 14 snøkanoner langs stolheisen, ble avvist fra bygningsrådet og de vedtok at snøkanoner begrenses ned til kanon seks.

- Ved å avslutte snøkanoner ved nummer seks, vil produksjonen stoppe i midten av heislinjen. Når du skal snølegge et område, så tar det enormt lang tid å lage den snøen. For å kunne produsere 30.000 kubikkmeter med snø, som trengs for det nederste området, og du fordeler det på seks tårn, vil det ta seks dager å produsere snøen. I dag koster det oss cirka 40.000 kroner strøm i døgnet. Vi produserer ikke snø for å ha det morsomt, men for at det er nødvendig for å gi et godt skitilbud, sier heissjefen.

Heisen ble kjøpt inn før det fantes mulighet for å plassere den. Det ble gjort fremstøt om å plassere den i Stølen, som ikke lyktes. Heisen i seg selv kostet 3,5 millioner kroner, men den kostet 25-27 millioner kroner å bygge den. Erdal sier at den slik heis krever 300.000-400.000 i vedlikehold.

- Heisen koster oss mye penger og jo flere timer vi får brukt den, jo rimeligere blir hver time. Heisen står i et fint område og har fine bakker. Det er et sterkt behov for å få den opp å gå, sier han.

- Kan stoppe snøproduksjonen på kort varsel

Bygningsrådet la til grunn i sin vurdering at det var vanskelig å få til et samarbeid med kirka i forbindelse med kirkelige hendelser. Erdal påpeker at de sålangt har hatt en god kommunikasjon med kirkevergen og han påpeker at det ikke har vært noen problemer i forbindelser med begravelser, gudstjenester og liknende.

- Vi har ikke fått noen klager. På høytidsdager har vi hatt folk nede ved kirka som har passet på at våre gjester ikke har tatt parkeringsplasser til kirkegjengere. Det har fungert knirkefritt og det er ikke noen problem for oss å stoppe snøproduksjonen på kort varsel, sier han.

På spørsmål fra bygningsrådet om Oppdal Skiheiser AS trenger alle snøkanonpunktene for å bygge ut, kommer det et konstant "ja" fra heissjefen.

- Håkerheisen er en heis vi aldri kommer til å ha bruk for i november og desember. Vi satser på å få i gang heisen i midten av januar, slik at vi får medd oss de fineste dagene ut sesongen, fra vinterferien og fram til påska, sier han.

Bygningsrådet skal behandle klagen på nyåret.