I et brev, stilet til  formannskap og kommunestyre i Rennebu, skriver ti representanter for næringslivet i kommunen at de forutsetter at ordfører Ola Øie snarest mulig fremmer en sak for formannskap og kommunestyre om kommunereformen.

Brevet er signert av Jan Arve Nyberg, Jan Perry Lund, Ivar Langklopp, Ingrid Tørset, Trond Narve Stavne, Andreas Pütz, Gunnar Halgunset, Toril Dullum Lund, Bjørn Inge Haugset, og Kristian Sundset.

I brevet ber de i klartekst om at Rennebu kommune så raskt som mulig slås sammen med Oppdal kommune. Brevet ble gjort kjent for formannskapet like før tirsdagens møte.

Er brevet et konstruktivt bidrag til det arbeidet som ny rådmann vil sette i gang med å se på driftsnivået i kommunen?

- Tja. Det er i hvert fall en erkjennelse av at Rennebu er i en vanskelig situasjon. Det går mest på innsparinger, noe som ser ut til å forsterkes i tiden fremover. Vi mener at en samhandling med en større kommune utløser midler, og de signaler som regjeringen kommer med, sier at små kommuner nærmest blir straffet for at de er små, sier en av de som har signert brevet, leder i Rennebu Næringsforening, Ivar Langklopp, som dog presiserer at han i denne saken operer som privatperson.

Jan Arve Nyberg ved Berkåk Veikro er en av initiativtakerne til brevet. Han forklarer hvorfor de nå synes det er på høy tid med en sammenslåing.

- I mitt hode er jeg bekymret over den økonomiske situasjonen i Rennebu, spesielt med tanke på eiendomsskatten. Vi er lovet 350 millioner kroner i statlige overføringer ved en sammenslåing, over en ti-års periode og fordelt på de to kommunene. Det er grunn god nok, sier han.

- I følge fylkesmannen er dette toget ennå ikke gått, men klokka er fem på tolv, legger han til.

Jan Perry Lund i Lund Hyttebygg sier at motivet for utsendelsen av brevet er å få politikerne til igjen å sette saken på dagsorden.

- Jeg håper ikke dette blir en stillingskrig, men at vi må se på de mulighetene en sammenslåing gir. Vi i næringslivet tenker at det er helt nødvendig å hente ut gevinsten ved en sammenslåing, og grunnlaget for brevet er det som kom frem i behandlingen av budsjettet før jul. Dette dokumenterte at Rennebu er i vanskeligheter, spesielt med tanke på helsesenteret. Det sies at kostnadene ved utbyggingen skal ned, noe som forteller oss at det blir snakk om nedbemanninger, sier han.

Lund aksepterer det rådet innbyggerne i kommunen kom med i forbindelse med folkeavstemningen. Men;

- Etter avstemningen er mye mer tydeliggjort om den økonomiske situasjonen, og det mest fornuftige er at politikerne setter dette på dagsorden igjen, sier han.

Beklager å ha lekket til pressen

Opp publiserte først saken, dette samtidig med at formannskapet satt i møte, altså rett etter at brevet var levert til kommunehuset. Noe flere av de som signerte brevet karakteriserer som en uheldig lekkasje.

- Det var vel heller ikke meningen at pressen skulle informeres før formannskapet, sier Ivar Langklopp.

- Vi var enige om at brevet ikke skulle ut i media før formannskapet fikk kjennskap til dette, slik at de i fred og ro fikk se på saken, bekrefter Nyberg.

Jan Perry Lund tar på seg skylden for glippen.

- Opp har skrevet flere artikler om saken, senest nå i januar. Avisa lurte på om det var et mer organisert initiativ fra næringslivet på gang, og da vi leverte brevet til formannskapet, lovte jeg at også avisa skulle få det. Jeg tenkte ikke på at det kunne bli publisert så fort, noe jeg tar på min kappe og jeg innrømmer at jeg nok opptrådte litt naivt her. Det er heller ingen grunn til  å holde andre aviser utenfor, sier han.

Flere som har vært i kontakt med Opdalingen, undrer på om flere enn de som har skrevet under er spurt om å signere, eller om det er et bestillingsverk fra konkrete aktører man på forhånd visste ville skrive under på brevet.

- Flere ble spurt, men ønsket ikke å skrive under. Den siste underskrifta fikk jeg halv ni om morgenen, og dro da rett til kommunehuset for å overlevere det før møtet i formannskapet ble satt, sier Jan Arve Nyberg.

Opdalingen erfarer at flere fra næringslivet rett ut hevder at et slikt innspill er uheldig og er med og tapper lufta ut av ballongen. Hva tenker dere om dette?

- Da har de ikke satt seg inn i den økonomiske situasjonen vi møter i fremtiden. I alle næringer er det volum som gjelder, det er slutt på å ha bare to kyr på båsen, kommenterer Nyberg og sammenligner kommunen med en hvilken som helst drift.

Ivar Langklopp sier dette;

- Det har jeg ikke tenkt så mye på, men det er jo lov å ha ulike meninger. Brevet er et innspill, og så er det opp til politikerne å gjøre noe med det. Dette er et forsøk på å starte en prosess, men jeg vil være lojal uavhengig hva som bestemmes av politikerne. Jeg blir uansett ikke sur, og vil jobbe for det som blir bestemt, sier han.

- Desidert best om vi står samlet

Jan Perry Lund mener det er en vei å gå for å komme ut av det økonomiske uføret, men han presiserer at det er viktig at ikke bare enkelte grender, men at hele kommunen står samlet.

- Alle har sitt ståsted, men vi som driver næring, vet at hvis man ikke har økonomi til å drive, blir det umulig. Vi tror vel ikke at Rennebu har det som skal til for å få en god økonomi. Noe som er vesentlig for meg å få frem, er at Rennebu er desidert best tjent med å gå samlet inn i en annen kommune, understreker han.

- Det optimale hadde vært å slå sammen både Rennebu, Oppdal og Midtre Gauldal for best mulig å møte fremtidens krav, sier Jan Arve Nyberg

Tar det på alvor

Ordfører Ola Øie virker skuffet over at et slikt brev kommer akkurat nå, men har liten lyst til å kommentere dette nærmere. Det han vil si, er at brevet, i likhet med andre henvendelser kommunepolitikerne mottar, blir tatt på alvor.

Om den anstrengte økonomiske situasjonen Rennebu kommune står overfor, og prosessen videre, sier han;

- Vi får ny rådmann på plass den 15. mars og det er vedtatt at driftsnivået i kommunen skal gås etter i sømmene. Regjeringen ber kommunene om effektivisering, og det er akkurat dette vi nå går i gang med. I mitt hode er effektivisering å gjøre ting på en annen måte, med et fortsatt forsvarlig tjenestetilbud. Jeg synes det er kjempeviktig at folk skjønner at med endringer, vil ting også oppleves annerledes. Men resultatet kan ofte bli bedre, sier han.