Mountain Brick 2018, en kreativ møteplass for store LEGO entusiaster og små LEGO byggere pågår denne helga i Oppdal, så om du tror at bygging av de små klossene bare er for småtassene, ja, da må du tro om igjen.

Lørdag ble det arrangert Workshop, der deltakerne fikk en introduksjon til brikkenes verden, mens det søndag var utstilling, Lego-modeller til konkurransene, samt brukt- ogbyttemarked.

En av konkurransene går ut på å bygge Grønn fjellhageby. Her blir man utfordret på hvordan en grønn fjellhageby skal utformes, og konseptetGrønn fjellhageby skal blant annet bestå av attraktiv og lite arealkrevendekolonihager med grønsaks- og urtehager, rimelige, funksjonelle ogenergieffektive hytter bygget av lokale bygge- og råvarer meddrivhus og solceller, samt tilgjengelig areal for felles dyrkning,utstyrspool og felles nabobil/nabosykkel.

En av de som har bygget fjellhageby, er Jørgen Sæter fra Sunndalsøra. Unggutten har valgt rødt tak og uteområde dekket av hvit snø.

- Her ser du kjøkkenet, stua, bad og alt det andre som hører med i ei hytte, sier han og løfter av det røde taket så journalisten får se.

Ute finner vi både skiløper, snøbrettkjører og snøscooter. Og i og med at dette er et grønt bygg, har Sæter bygget ei vindmølle og solcellepanel på hytta si.

- Da sparer vi strøm, ikke sant?, sier han og smiler.

En jury bestående av arkitekt Alise Plavina fra Pir 2arkitekter, daglig leder i Nasjonalparken Næringshage Tine LihaugSelbæk og Jo Skorem bedømmer forslagene i konkurransen.

- Vi har bedt om løsninger til Grønn Fjellandsby i form av bygg og miljø, og hvordan landsbyen skal henge sammen ute og inne, forklarer Lihaug Selbæk.

- Det første som slår meg, er at jo mindre de gjør det, jo mer krevende er det, legger hun til.

Lego er såvisst ikke bare en lek, og Skorem synes det er spennende å flytte prosjekt ut i en annen tilnærmingsmåte.

- Modellene har en funksjon i flere faser. Den har en planmessig funksjon, men også i det å kommunisere prosjektet ved å bygge modeller, sier han.

Mountain brick er tenkt å bli et årlig tilbakevendende Legoarrangement i Oppdal med workshop og utstilling. De årlige Mountain brick arrangementerskal legge grunnlaget for et større nasjonal/internasjonal Legoarrangement, med arbeidstittelen Brick train 2021.

Dette som en del avmarkeringen av Dovrebanens 100 års jubileum i 2021.

Mogens Juul Rasmussen er lidenskapelig interessert i både jernbanehistorie og lego, og i og med at Dovrebanen snart har runddag, er ambisjonen å skape et årlig arrangement for å danne grunnlag for et større arrangement til jubileet om tre år.

Rasmussen har selv flere spektakulære modeller utstilt, men vil heller at vi skal ta en prat med brødreparet som blant annet viser frem et vaskekte jernbaneverksted.

Brødrene Amund og Simen Flaten Svisadal har tatt turen fra Dovre, og forteller at interessen for lego startet i ung alder, slik det er med de fleste av oss.

I kjelleren på turisthotellet viser de altså frem et fullt utstyrt jernbaneverksted. Det har tatt sin tid.

- Det er vel brukt omlag to tusen brikker på prosjektet, og fra vi bestilte brikkene til stasjonsbygningen sto ferdig gikk det vel ett par år, sier de.

På grunn av antall brikker det er behov for, blir mange av brikkene bestilt i større kvanta enn det vi finner i butikken, direkte fra Lego i Billund.

- Toget ble skrudd sammen på noen dager, så det meste av tiden brukes til å skaffe til veie brikkene vi vil ha, forklarer de, og legger til:

- Det er etter hvert blitt mer bygging av større ting, ikke så mye lek.

Se bilder fra Mountain Brick 2018 øverst i saken!