Bjørnejakt i dag

Natt til i mandag ble en sau drept av bjørn like over gården Gjerdesletta.

BJØRN PÅ FERDE: I ettermiddag ble det gitt fellingstillatelse på bjørnen som tok ei tekse ved gården Gjerdesletta. Illustrasjonsfoto

BJØRN PÅ FERDE: I ettermiddag ble det gitt fellingstillatelse på bjørnen som tok ei tekse ved gården Gjerdesletta. Illustrasjonsfoto

DEL

OPPDAL: Gården ligger i mområdet Morka, ved Spælaveien, fylkesvei 513, ei drøy mil sørvest for Oppdal sentrum. Natt til mandag hørte Åse Norheim lam som skrek. Tirsdag morgen dro mannen Kåre Morken ut for å lete, og fant ei drept tekse bare noen hundre meter ovenfor huset. Sauene tilhører nabogården.

– Det er ikke noe trivelig med bjørn rundt husene, sier han.

Men at det faktisk var bjørnen som hadde vært på ferde, visste han ikke før Steingrim Horvli, rovvilkontakt hos Statens naturoppsyn (SNO), hadde undersøkt den døde teksa.

– Hold øye med dyrene

– Når sau er tatt av bjørn, så ser vi det normalt på at jur og bryststykket er borte, i tillegg til at det ofte er merker på ryggen. I dette tilfellet så ble det også funnet tydelige bjørnespor i nærheten, sier Horvli, og legger til at det ikke var noen tvil om hva som hadde tatt sauen av dage.

Han forteller videre at det ikke er gjort sikre observasjoner av bjørn i Oppdal tidligere denne sommeren.

Nå oppfordres sauebøndene i kommunen om å holde et øye med dyrene. Det eneste som kan si noe om hvor bjørnen har tatt veien, er hvis det blir funnet flere sauer som er tatt av bjørn.

- Jeg har ingen anelse om hvor den har tatt veien, sier Horvli.

Rask saksbehandling

Eli Grete Nisja, fagansvarlig for miljø i Oppdal kommune, søkte muntlig Fylkesmannen i Sør-Trøndelag om skadefellingstillatelse så snart hun fikk beskjeden tirsdag formiddag. Samme ettermiddag var tillatelsen på plass.

– Det pleier å gå radig i slike tilfeller, sier hun.

"Med bakgrunn i en helhetlig vurdering av situasjonen, anser Fylkesmannen at det ikke foreligger annen tilfredsstillende løsning i det aktuelle området enn felling av brunbjørnen", skriver fylkesmannen i tillatelsen.

Videre står det at det ble søkt med kadaverhund i området i dag for å avdekke flere kadaver i området.

Sist det ble gitt skadefellingstillatelse for bjørn i Oppdal, var i oktober 2009. Nå får Gro Aalbu jobben med å få på plass et jaktlag, som skal godkjennes av fylkesmannen før jakten kan starte.

– I 2009 var det snakk om sau som var tatt på innmark, men bjørnen var borte før jaktlaget fikk sporet den opp. Akkurat nå er vi i en periode der sauene er i ferd med å bli sluppet til fjells. Det er mye sau som går i «bjørneterreng», i områder med mye skog, sier Nisja.

Henter inn ekspertise

Gro Aalbu i Oppdal kommune jobber nå med å få tak i en jaktleder med kompetanse på bjørnejakt. Det finnes ikke i Oppdal.

– Det finnes et interkommunalt jaktlag som kan være aktuelt, men også SNO har kompetanse på skadefelling, sier Aalbu.

Hun fikk beskjeden om at skadefellingstillatelsen var gitt tirsdag ettermiddag, men regner med å ha et jaktlag på plass i løpet av onsdagen.

– Vi har fellingstillatelse fram til 2. juli, ei lita uke.

Ikke farlig for folk

Steingrim Horvli sier at om bjørnen er en stor fare for sauene, så utgjør den ingen stor trussel for folk.

– Da vil jeg si at ei elgku med nyfødte kalver er mer farlig. Vanlig bruk av utmarka er ufarlig, i alle fall i forhold til bjørn.

Men legger til at hvis man er riktig uheldig, så kan det oppstå skumle situasjoner.

– Hvis man for eksempel går seg på en bjørn ned et nyslakta kadaver, så kan det kanskje bli skummelt. Men dette har jeg ingen erfaring med, sier Horvli.

– Hva bør man i såfall gjøre?

– Nei... Hvis du lager mye lyd, så er kanskje det et godt tips.

Artikkeltags